Pauze Start

Hoe we werken

Welkom bij Icare Jeugdgezondheidszorg (JGZ). We zetten onze kennis en deskundigheid graag in om jouw kind gezond en veilig te laten opgroeien. Hier vind je een kort overzicht van hoe we werken en wat je van ons kunt verwachten. Meer informatie vind je in ons online groeiboekje.

Hielprik en gehoortest
In de eerste week na de geboorte komt de screener bij je thuis om je kind een hielprik te geven en de neonatale gehoortest af te nemen. Met de hielprik testen we of jouw kind een zeldzame aangeboren ziekte heeft. Ook is het belangrijk om te weten of het gehoor van je kind goed is.

Huisbezoek van de jeugdverpleegkundige
Wanneer je kind ongeveer twee weken oud is, komt een jeugdverpleegkundige van jouw consultatiebureau bij je thuis. Samen bespreken jullie hoe het met jullie als kersverse ouders is en hoe het met jullie baby gaat. Ze legt uit wat de jeugdgezondheidszorg kan betekenen en vult samen met het jullie het digitaal kinddossier in, hierin wordt de gezondheid en groei van je kind in kaart gebracht.

Eerste keer consultatiebureau
Als je kind ongeveer een maand oud is kom je voor de eerste keer op het consultatiebureau. De assistent zal je welkom heten en je baby wegen en meten. Dit doet zij bij ieder bezoekje en legt deze gegevens steeds vast in het online 'Mijn Kinddossier'. Daarna onderzoekt de jeugdarts je kind. Op basis van dit onderzoek en de informatie die er al is uit het huisbezoek bespreekt de arts met je wat het logische vervolg is. Is je kindje gezond, dan zal je kind vanaf de leeftijd van twee maanden steeds door de verpleegkundige gezien worden. Wil je weten hoe een afspraak op het consultatiebureau in zijn werk gaat? Kijk dan eens naar dit <filmpje>

Wanneer kom ik op het consultatiebureau?
Het is aan jou wanneer je op het consultatiebureau wilt komen. In overleg met jou kijken we aan welke zorg jij en je kind behoefte hebben en hoe vaak je op het bureau wilt komen. Een overzicht met onderwerpen en onderzoeken waarvoor je als ouder bij ons terecht kunt, vind je <hier>

In het ouderportaal Mijn Kinddossier kun je zelf online je afspraak maken of wijzigen met het consultatiebureau. Je ontvangt vanzelf? een e-mail om een afspraak te maken. Via Mijn Kinddossier kies je de gewenste tijd en datum op jouw eigen consultatiebureau. Mocht je vergeten zijn om de afspraak te maken dan ontvang je nog een herinneringsmail. Als we daarna niks horen, gaan we er vanuit dat je geen belangstelling hebt voor een afspraak en gaan we je niet nogmaals benaderen.

Heb je een afspraak gemaakt via Mijn Kinddossier of op het consultatiebureau, dan ontvang je hiervan altijd per e-mail een bevestiging.

Inloopspreekuren
Je kunt ook altijd gebruikmaken van een onze inloopspreekuren. Net als bij de reguliere spreekuren, kunt je hier vragen stellen over de verzorging en ontwikkeling van je kind. Ook is het tijdens het inloopspreekuur mogelijk om je baby extra te laten wegen.

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.