Pauze Start

Rijksvaccinatie

Mede dankzij het rijksvaccinatieprogramma is het percentage kindersterfte in ons land in een eeuw tijd gedaald van 250 naar 5 op de 1000 baby’s.

Vandaag de dag zijn baby’s door de vaccinaties beschermd tegen de belangrijkste infectieziektes zoals difterie, kinkhoest, tetanus, polio, bof, mazelen, rode hond en een aantal bacteriën die ernstige infecties kunnen veroorzaken als pneumokok, menigokok type C, haemophilus influenzae type B (hib) en hepatitis B. De inentingen zijn gratis. Als je kind 6 weken is krijg je de uitnodiging voor de eerste vaccinatie en het bijbehorende inentingsboekje automatisch thuisgestuurd.

Bijwerkingen
Je kind kan wat hangerig en huilerig worden na een inenting. Dat is vervelend, maar bedenk dat de kwalen waarvoor je kind wordt ingeënt vele malen ernstiger zijn. Een koud nat washandje en een beetje extra liefde helpen je kindje hier snel doorheen. Ernstige bijwerkingen komen niet of nauwelijks voor.

Mocht je vermoeden dat je kind toch wat meer dan gemiddeld last heeft van bijwerkingen, meld dit dan bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum via www.lareb.nl  en meldt dit bij de volgende bezoek aan het consultatiebureau.

De inentingen zijn niet verplicht, ze worden op vrijwillige basis gegeven. Meer info hierover vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Schema van inenten:

Leeftijd Prik 1 Prik 2
6-9 weken DKTP-Hib-HepB Pneumokokken
3 maanden DKTP-Hib-HepB  
4 maanden DKTP-Hib-HepB Pneumokokken
11 maanden DKTP-Hib-HepB Pneumokokken
14 maanden BMR Meningokokken C/ACWY
4 jaar DKTP -


 Bekijk voor meer informatie ook eens dit filmpje:
 

 

 


 

 

 

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.