Pauze Start

Hoe we werken

Ben je net ouder geworden? Gefeliciteerd! Om je te ondersteunen bij de ontwikkeling van je kind, mag je een beroep doen op de kennis en deskundigheid van de jeugdgezondheidszorg. Onderstaand vind je een kort overzicht van hoe we werken en wat je van ons kunt verwachten. Jouw vragen en jouw behoefte aan ondersteuning zijn daarbij altijd het uitgangspunt.

Aanmelding
Als je je kind hebt aangegeven bij de burgerlijke stand, krijgen wij je gegevens van de gemeente doorgestuurd. We nemen contact op om te vragen of jullie gebruik willen maken van de jeugdgezondheidszorg. We maken dan gelijk een afspraak voor de hielprik en gehoortest.

Hielprik en gehoortest
In de eerste week na de geboorte komt de screener bij je thuis voor een hielprik en een gehoortest. Met de hielprik testen we of jouw kind een zeldzame aangeboren ziekte heeft. Ook is het belangrijk om te weten of het gehoor van je kind goed is.

Huisbezoek van de jeugdverpleegkundige
Wanneer je kind ongeveer twee weken oud is, komt een jeugdverpleegkundige bij je thuis voor een eerste kennismaking. Van tevoren maakt zij hiervoor een afspraak met jou. Ze legt uit wat de jeugdgezondheidszorg kan betekenen en hoe je er gebruik van kunt maken. We horen graag hoe het met je kind en met jullie gaat en of je vragen hebt. De jeugdverpleegkundige kan je baby bekijken en eventueel wegen. Er wordt een digitaal kinddossier aangemaakt. In dit dossier noteren we uitkomsten van onderzoeken en wat we bespreken als we contact met elkaar hebben. We bespreken tijdens dit bezoek ook of je je kindje wilt laten vaccineren.

Een eerste bezoek aan het consultatiebureau
Als je kind ongeveer 1 maand oud is ben je uitgenodigd om voor het eerst op het consultatiebureau te komen. De assistent heet je welkom en weegt en meet je baby. Dit doet zij desgewenst bij ieder bezoek en ze legt deze gegevens steeds vast in het digitaal dossier. Daarna kom je bij de jeugdarts of verpleegkundig specialist. Hier kun je je vragen bespreken en je kind wordt onderzocht. Samen maak je afspraken over het vervolg. Wanneer wil je het volgende contact met Icare JGZ, op welke manier en met wie? Meer over afspraken maken lees je hier.

Groepsgewijze jeugdgezondheidszorg
Op verschillende consultatiebureau's is het mogeljik om mee te doen aan CenteringOuderschap. Dit houdt in dat de zorg van het consultatiebureau gegeven wordt in groepsvorm. Lees hier meer over CenteringOuderschap

Inloopspreekuren
Je kunt altijd gebruikmaken van een onze inloopspreekuren. Kijk bij locaties wat de inloopspreekuren van jouw consultatiebureau zijn. Net als bij de reguliere spreekuren kun je hier vragen stellen over de verzorging, ontwikkeling en opvoeding van je kind. Ook is het tijdens het inloopspreekuur mogelijk om je baby te laten wegen of een vaccinatie te halen.

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.