Pauze Start

Hoe lang mag een voeding duren?

Afbeelding: shutterstock_377613256

Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige bij Icare Jeugdgezondheidszorg

Ik was vanmorgen op huisbezoek bij een moeder en ze vertelde dat haar kind wel meer dan een uur aan de borst ‘dronk’. Het begon haar op te breken. Voor haar gevoel was ze alleen maar met voeden bezig. Haar kindje deed het verder prima, groeide als kool, plassen en ontlasing waren geen probleem. Ik heb met haar meegekeken wat haar kind aan de borst deed. Uitgelegd waar op te letten en wat normaal is zonder op de klok te kijken. Kindje dronk in eerste instantie heel fanatiek, daarna met rustige halen en daarna begon het te ‘lummelen’.

Eyeopener
Lummelen houdt voor mij in dat het kind dan af en toe een slokje neemt, weer stopt en zodra je hem van de borst afhaalt weer snel aanhapt. Je kunt je dan afvragen of het kind dan nog langer moet drinken. Vaak vinden kinderen het heerlijk om bij de moeder nog na te “sabbelen” maar dat is meestal niet nodig. Na mijn uitleg haalde moeder kindje van de borst en gaf de tweede borst waarbij het verhaal zich herhaalde. Op mijn advies haalde de moeder nu bij het lummelen haar kind van de borst en zag een heel tevreden kind. Voor de moeder was het een eyeopener dat ze alleen maar hoefde te reageren op wat haar kind aangaf zonder op de klok te kijken hoe lang het voeden had geduurd. Het gaf haar zoveel rust.

Hoe weet ik of mijn kind klaar is met drinken?
Ik krijg de vraag ‘Hoe weet ik of mijn kind klaar is met drinken?’ vaker te horen. En een algemeen antwoord daarop is lastig te geven, want het kan per kind verschillen. Een kind kan niet klok kijken dus zet het niet vast op bepaald aantal minuten. Laat je kind de borst goed leegdrinken en leer te kijken naar en reageren op wat je kind aangeeft. Sommige kinderen zijn snel klaar en anderen doen er langer over om verzadigd te raken. Dat hangt samen met een aantal factoren. De leeftijd van het kind bijvoorbeeld. Een baby van drie maanden oud zal over het algemeen sneller klaar zijn doordat hij een meer ontwikkelde drinktechniek heeft dan een baby van twee weken oud. En of je als moeder een hoge of lage melkproductie hebt en op welk moment van de dag er wordt gevoed maakt ook uit. Het kan sneller gaan als de melk gemakkelijk toeschiet maar bijvoorbeeld als je als moeder stress ervaart kan het toeschieten minder vlot gaan. Jij bent als moeder uniek en je kind is dat ook, dus probeer en ook zo naar te kijken.

Twijfels of vragen?
Icare Jeugdgezondheidszorg heeft lactatiekundigen in dienst die je graag helpen met vragen over borstvoeding of kolven. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst op: 21-7-2016

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.