Als de temperatuur op je vakantieadres - of gewoon thuis in Nederland - flink oploopt, is het goed om extra op je (jonge) kind te letten. Hoe kleed je je kind bij deze zomerse temperaturen aan en bescherm je hem/haar tegen de zon?
Voorkom oververhitting
In een warme omgeving raakt het lichaam wamte kwijt door bloed naar de huid te laten stromen en door transpiratie. Bij kleine kinderen is het afkoelingsmechanisme minder effectief dan bij volwassenen zodat ze gevoeliger zijn voor warmte. Kleed je kind daarom niet te warm en houd het uit de zon om oververhitting te voorkomen. Bij stijging van de temperatuur moet het lichaam de overtollige warmte kwijt kunnen aan de omgeving.
Goed insmeren en in de schaduw
Dat de huid van baby’s en peuters extra gevoelig is en zich niet goed herstelt, is ook een reden om ze uit de zon te houden. Smeer ze in, zet een zonnebrilletje met uv-filter op en houd ze zoveel mogelijk onder de parasol zodat hun huid niet verkleurt. Trek ze eventueel sunblockkleding aan die schadelijke zonnestralen tegenhoudt en verbranden voorkomt. Op de website van KWF vind je meer tips.
Voel de temperatuur bij hals, armen of benen
Pas de kleding van je kind aan bij wat je zelf aandoet. Bedenk wel dat als jij bijvoorbeeld op de fiets of achter de wandelwagen beweegt, je kind stil zit dus in dat geval wel iets meer nodig heeft dan jij. Let op de reactie van je kind. De lichaamstemperatuur kun je goed voelen bij de hals, armen of benen. De handjes blijven meestal koel dus daar kun je de temperatuur niet van aflezen.
Pasgeboren baby’s laagje meer aan dan jezelf
Een baby regelt zijn temperatuur vooral via zijn hoofdje omdat het naar verhouding met de rest van zijn lichaam redelijk groot is. Hierdoor koelen baby’s sneller af dan grotere kinderen of volwassenen. Pasgeboren baby’s kunnen zichzelf nog niet goed op temperatuur houden, dus die doe je de eerste maand 1 laagje meer aan dan jezelf.
Inbakeren niet verstandig als het te warm is
Blijf er steeds alert op dat jouw baby het behaaglijk heeft, niet te warm, maar ook niet te koud. Omdat elk kind anders is, zul je als ouder bij zomerse temperaturen zelf moeten inschatten wat comfortabel is voor je kindje. Als de temperatuur binnenshuis te warm wordt, bijvoorbeeld 24 °C, dan kan inbakeren mogelijk te warm zijn voor je kindje. Met vragen over inbakeren kun je terecht bij de jeugdverpleegkundige of –arts op het consultatiebureau.
Voldoende drinken
Als je kind flesvoeding krijgt kun je hem, naast de normale hoeveelheid flesvoeding, wat extra water tussendoor geven.Geef je borstvoeding, dan kun je jouw kind wat vaker aanleggen. Hij geeft zelf aan wanneer hij dorst heeft. Extra water geven hoeft niet. Denk er aan dat je zelf wel extra water drinkt. Meer informatie over vakantie en borstvoeding lees je in deze blog.
Zo kun je samen met je kind(eren) veilig genieten van het mooie weer!