Pauze Start

De lactatiekundige, eerste hulp bij het borstvoeden

Afbeelding: Voeden foto 2 interview klant

Ervaringen van Andrea Schonewille met lactatiekundig advies van Icare Jeugdgezondheidszorg

Van alle soorten babyvoeding, is borstvoeding nog altijd verreweg het beste. Niet alleen vanwege de vitaminen en antistoffen, maar ook voor het opbouwen van de band tussen moeder en kind. Helaas gaat het borstvoeden niet bij iedereen even gemakkelijk. Daarom kunnen Icare-ouders voor vragen, tips en het uitwisselen van ervaringen terecht bij de lactatiekundige en het Borstvoedingscafé.

Het aantal moeders dat kiest voor borstvoeding, is de laatste jaren enorm gestegen. Toch haken veel moeders na enkele weken af. Redenen hiervoor zijn twijfels over voldoende melk, pijn bij het voeden en problemen met de aanlegtechniek. Ook voor de Zwolse Andrea Schonewille is het zelf kunnen voeden van haar baby’s belangrijk. “Mijn man heeft astmatische bronchitis en het is bekend dat borstvoeding de kans daarop bij je kinderen verkleint”, vertelt ze. “Tweede voordeel is dat je je voeding altijd bij je hebt, direct op de goede temperatuur en dat helemaal gratis. Daarnaast raak je door borstvoeding veel sneller weer op gewicht. Kortom, ik ben dus echt wel een fan van borstvoeding.”

Voeding kwam niet goed op gang
Des te groter was de teleurstelling dat de voeding niet goed op gang kwam. Nadat haar zoontje Luca tijdens zijn eerste levensdagen zo’n twaalf procent in lichaamsgewicht had verloren, besloot Andrea op aanraden van haar kraamverzorgster om contact te zoeken met de lactatiekundige van Icare JGZ. “De lactatiekundige weet alles van borstvoeding. Simpele vragen beantwoordt ze telefonisch, maar als het nodig is komt ze langs”, vertelt ze. “Bij Luca adviseerde ze me om te kolven en hem bij te voeden. Ze legde precies uit hoe het allemaal werkte en gelukkig kwam de voeding daarna goed op gang. Ik heb hem zeven maanden zelf gevoed.”

Gouden tip
Met dochter Britt leek het in de eerste instantie dezelfde kant op te gaan. Ook zij verloor gewicht in de eerste week, dus besloot Andrea dit op te lossen met kolven en bijvoeden. Het enige resultaat was een overproductie aan melk, toch leek het alsof Britt niet genoeg binnenkreeg. “Ze smakte enorm bij het drinken en was heel snel klaar. Daarom zochten we opnieuw contact met de lactatiekundige”, vertelt ze. “Ze kwam langs en keek mee toen ik mijn dochter voedde. Ze zag direct wat er aan de hand was. Omdat de melk zo snel toeschoot, was mijn dochter in korte tijd ‘vol’. De lactatiekundige adviseerde me om tegen de zwaartekracht in te voeden en liet me zien hoe dat werkt. Je dan op je rug en met de baby op je buik. Zij moet dan van onder naar boven drinken. Dat bleek echt de gouden tip. Ik zou er zelf nooit op gekomen zijn, maar het werkt geweldig. Ze drinkt nu langzamer en is veel langer tevreden, want haar zuigbehoefte wordt nu ook beter bevredigd.”

Vraagbaak
Andrea ziet de lactatiekundige als een verlengstuk van de kraamverzorgsters. “Als die weg is, moet je het allemaal alleen doen. Het is fijn dat er dan toch nog iemand is waar je terecht kan met vragen. Ze denkt echt met je mee en geeft geen standaardantwoorden, maar kijkt wat haalbaar is in jouw gezin. Het is echt een waardevolle vraagbaak. Het is ook fijn dat ze in het pakket van Icare JGZ zit. Dat verlaagde in elk geval voor mij de drempel om contact met haar op te nemen.”

Klankbord
Het was ook de lactatiekundige die Andrea wees op het bestaan van het borstvoedingscafé, dat elke donderdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur in het Cultuurhuis in Stadshagen (Zwolle) wordt gehouden. “Een geweldig initiatief”, vindt ze. “De ene week is er een lactatiekundige van Icare JGZ die je om advies kunt vragen en de andere week een contactpersoon van de vereniging Borstvoeding Natuurlijk. Daarnaast worden er ook regelmatig lezingen en workshops georganiseerd over andere interessante onderwerpen zoals het gebruik van de draagdoek of over muziek op schoot. Maar wat misschien nog wel het leukste is; je ontmoet daar andere moeders die in hetzelfde schuitje zitten als jijzelf. Met hen kan je allerlei ervaringen uitwisselen. Natuurlijk hebben we het vaak over borstvoeding, maar ook allerlei onderwerpen rondom de opvoeding worden besproken. Je bent echt elkaars klankbord. Bovendien is het er ook gewoon heel gezellig.”

Andrea met haar kinderen Luca en Britt:

Luca Britt foto nieuwsbrief 1 november

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.