Pauze Start

De kinderziektes

Dankzij de vaccinaties krijgen kinderen tegenwoordig niet meer de rode hond, de bof of de mazelen, maar er zijn nog steeds een aantal kinderziektes waar ze in minder of meerdere mate last van kunnen krijgen. Hier volgt een opsomming van de meest voorkomende kinderziektes en de symptomen die daarbij horen.

Pseudokroep
Wanneer je kind een hoestaanval krijgt waarbij het met gierende uithalen hoest in combinatie met benauwdheid en lichte koorts, kan dat duiden op pseudokroep. De aanvallen komen vaak ’s avonds voor. Waarschuw in dit geval direct de huisarts en ga met je kind op een stoel zitten in een afgesloten badkamer zitten en laat de hete kraan stromen zodat er stoom vrijkomt. Hierdoor wordt de benauwdheid na een minuut of tien verlicht.

Waterpokken
Wanneer je kind plotseling onder de rode uitslag zit en daarbij verkouden en koortsig is, heeft hij de waterpokken. Als de uitslag na een paar dagen verandert in blaasjes, kan dat vreselijk jeuken. Zolang de blaasjes nog niet zijn ingedroogd is de ziekte nog besmettelijk. Verzet in dat geval je afspraak op het consultatiebureau via het klantportaal (Drenthe & Flevoland of Veluwe) of bel het afsprakenbureau (ma., di. en do. 8.00-12.00 uur via 088 383 3100). Meer informatie over waterpokken vind je in dit filmpje.

Tip: Als je kind gaat krabben aan de blaasjes, kunnen er lelijke littekens ontstaan. Om dit te voorkomen kan je je kindje in bed het beste een paar sokjes om zijn handen doen. Wordt de jeuk te erg, neem dan contact op met de huisarts.

De Vijfde Ziekte
Felrode uitslag die begint in het gezicht en zich later uitbreiden naar de rest van het lichaam, in combinatie met hangerigheid en koorts kunnen duiden op de Vijfde Ziekte. De vlekken die verschillend van grootte en op de huid lijken te liggen, verdwijnen na een dag of tien, maar kunnen in de zon of na een heet bad soms nog even weer tevoorschijn komen.

Tip: De vijfde ziekte is niet gevaarlijk voor je kind, maar kan complicaties in een zwangerschap veroorzaken. Probeer je kind daarom uit de buurt van zwangere vrouwen te houden.

De Zesde Ziekte
Bij de zesde ziekte zijn kinderen een dag of vier koortsig en hebben last van opgezette klieren. Als de koorts gezakt is, verschijnen er roze vlekjes op de huis. De zesde ziekte duurt in totaal ongeveer een week.

Roodvonk
De symptomen van roodvonk bestaan uit een lichte koorts en een roze uitslag die vooral aanwezig is in de nek, op de borst en in de liezen. Na een paar dagen kunnen ook de amandelen en de tong opzwellen. Dit wordt ook wel een ‘frambozentong’ genoemd. Na het verbleken van de uitslag kan de huid gaan vervellen. Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie en kan daarom worden bestreden met antibiotica. Het is daarom verstandig om de huisarts te bellen bij de eerste verschijnselen

Krentenbaard
Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie die wordt veroorzaakt door de stafylokok-bacterie. Krentenbaard begint met wat rode vlekjes en blaasjes rond de neus of de mond. Uit de blaasjes komt gele pus en de vlekjes kunnen samenvloeien en zich uitbreiden. Na het openbarsten van de blaasjes droogt de huid in ontstaat er een honinggele korst.

Krentenbaard is besmettelijk totdat de blaasjes zijn ingedroogd en verdwijnt binnen één tot drie weken. Het is verstandig om de huisarts te raadplegen, want soms is een behandeling nodig. Is dat niet het geval dat is het goed om de plekjes goed schoon en droog te houden. Zinkolie helpt tegen de eventuele jeuk.

Koortslip
Een koortslip lijkt op zich onschuldig, maar is levensgevaarlijk voor baby’s die jonger zijn dan vier weken. Zij kunnen hier ernstig ziek van worden en zelfs overlijden. Een koortslip wordt overgebracht via contact met de vingers of lippen. Weer kraambezoek met een koortslip. Wanneer je zelf een koortslip hebt is het verstandig om de verzorging van je baby tijdelijk zoveel mogelijk over te laten aan je partner.

Hersenvliesontsteking
Als je pasgeboren baby of zuigeling slecht drinkt, grauw ziet, pijn heeft bij het verschonen van de luier, veel moet huilen en overgeven kan dit wijzen op hersenvliesontsteking.

Bij oudere baby’s en peuters openbaart zich deze aandoening door stuiptrekkingen, een pijnlijke huid, luierpijn en nekstijfheid in combinatie met hoog en hard huilen. Je peuter kan alleen rechtopzitten als het met beide handen zijn rug ondersteunt.

Oudere kinderen worden accuut ziek, krijgen hoge koorts, een stijve nek en hoofdpijn in combinatie met misselijkheid. Als ze liggen kunnen ze hun benen niet hoger optillen dan 45 graden. Wanneer je kind daarbij suf wordt en donkerrode vlekjes op zijn huid krijgt die niet wegdrukbaar zijn, duidt dit op bloedvergiftiging (sepsis).

Tip: gebruik een glas om te testen of de vlekjes wegdrukbaar zijn. Door de bodem van het glas kan je precies zien wat er gebeurt.

Belangrijk: Waarschuw bij deze symptomen direct je huisarts of ga linea recta naar het ziekenhuis.

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.