Pauze Start

Ziek zijn

Hoe zorgzaam je als ouders ook bent, je kind wordt af en toe ziek. Gewoon omdat het nog niet genoeg weerstand heeft tegen alle rondvliegende virussen en bacteriën. Gelukkig zijn ernstige ziekten zoals mazelen, de rode hond en de bof verleden tijd, maar zo nu en dan zal hij toch last krijgen van bepaalde kwaaltjes.

Wanneer je kind iets onder de leden heeft, kan dat zich uiten in verschillende symptomen. De meest voorkomende zijn:

Koorts
Als de lichaamstemperatuur van je kind hoger is dan 38 graden dan heeft het koorts. Koorts is een reactie van het lichaam om een virus snel en doeltreffend te bestrijden, maar kan ook veroorzaakt worden door bacteriën die goed gedijen bij koorts.

Kleine kinderen hebben snel koorts. De temperatuur kan soms ineens heel hoog zijn en kort daarop weer zakken. Het is verstandig om je kind bij koorts niet te warm aan te kleden en geef hem alleen een dun extra dekentje als hij rilt of het koud heeft.

Als je baby jonger is dan drie maanden een temperatuur heeft van 38,5C of hoger, is het verstandig om direct de huisarts in te schakelen. Is je kind ouder dan drie maanden, dan kun je hem eventueel een paracetamol in de vorm van een zetpil geven.

Tip: Is de koorts hoger dan 38,5 of houdt hij langer dan drie dagen aan, neem dan contact op met je huisarts. Doe dat ook wanneer je kind erg ziek is, een suffe indruk maakt of als jijzelf erg ongerust bent.

Diarree
Bij diarree is de kans op uitdroging groot. Als je baby jonger is dan drie maanden en last heeft van diarree is het daarom verstandig om direct de huisarts in te schakelen. Als je kind diarree heeft, is het belangrijk dat het veel drinkt. Een vuistregel is minstens één glas drinken per ontlasting. Geef hem bij voorkeur ORS, opgelost in water. ORS is een middel om zouten en mineralen in het lichaam weer aan te vullen en verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Tip: Als de diarree niet binnen twee dagen vermindert, is het verstandig om de huisarts te bellen.

Braken
Net als diarree kan ook overgeven uitdroging veroorzaken. Ook in dit geval is ORS een goed hulpmiddel. Omdat je kind zich misselijk voelt, is het verstandig om de ORS met kleine slokjes of theelepeltjes toe te dienen.

Tip: Heeft je kind naast overgeven ook last van diarree, is het jonger dan drie maanden of maakt het een hele zieke indruk, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Verkoudheid en hoesten
Er bestaand tientallen verkoudheidsvirussen en zolang je kind nog geen weerstand heeft opgebouwd, zal het regelmatig last hebben van neusverkoudheid of hoesten. Gemiddeld zijn kinderen zes maal per jaar verkouden, maar dat kan ook veel vaker zijn.


Neusverkoudheid
Bij een verkoudheid is het neusslijmvlies ontstoken en produceert als gevolg daarvan veel slijm oftewel snot. Als je baby nog te klein is om zijn neus te snuiten, dan is een neuspompje een goede oplossing. Deze zijn te koop bij apotheek of drogist. Een neuspompje is een pipetje met een blaasbalgje eraan. Knijp het balgje in, steek vervolgens het pipetje in het neusgat en laat het blaasbalgje los, dan zuigt het de neus leeg. Reinig het neuspompje na gebruik steeds met gekookt water.

Hoesten
Als ook de slijmvliezen van de keel ontstoken zijn, dan gaat je kind hoesten. Als je kind een zere keel krijgt van het hoesten, kan een suikervrije hoestsiroop de pijn verlichten. Duurt de hoest langer dan twee weken, dan is het verstandig om je huisarts in te schakelen. Is je baby jonger dan zes maanden, dan is het goed om de huisarts direct in te schakelen.

Oorpijn
De keel-neusholte staat via de buis van Eustachius in verbinding met het middenoor. Een verkoudheid kan daarom ook oorpijn veroorzaken. Dit kan ook wijzen op een ontsteking in het middenoor. Als kinderen nog niet kunnen praten geven ze oorpijn vaak aan door te wrijven over het oor. Ook kunnen ze ontroostbaar huilen en last hebben van prikkelbaarheid, koorts, braken of afscheiding uit het oor. Is dit het geval, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Vlekken en blaasjes
Vlekken en blaasjes kunnen duiden op een kinderziekte, maar ook op een allergische reactie of eczeem. Net als insectenbeten kan dit erg jeuken. Je huisarts kan aan de soort uitslag zien wat er met je kind aan de hand is en eventueel een jeukverzachtend middel voorschrijven.

 

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.