Pauze Start

Ontwikkeling moeder

maand 7
In de laatste drie maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van stemmingswisselingen en een verhoogde prikkelbaarheid. Dit is vervelend voor jezelf, maar ook voor je partner. Het is daarom verstandig om die gevoelens samen te bespreken. In deze maand ga je ook starten met zwangerschapsgym. Tijdens deze lessen krijg je niet alleen veel nuttige informatie over de bevalling en de geboorte, maar is er ook ruimte voor ‘lotgenotencontact’.

Maand 8
Kon je tot voor kort nog redelijk uit de voeten, nu begint je buik je soms echt in de weg te zitten. Je bent wat minder rap, je past niet meer in je kleren en je kunt last krijgen van rugpijn, brandend maagzuur, frequenter plassen en kortademigheid. Ook kan de angst voor wat komen gaat af en toe opspelen. Door je dikke buik lig je ook wat minder comfortabel in je bed. Het is prettig om je buik en eventueel je knieën te ondersteunen met een kussen.

Maand 9
In de laatste maand kun je nog zo’n 3 tot 4 extra kilo’s aankomen. Doordat de baby indaalt moet je nu nog vaker plassen. Het is verstandig om nu zoveel mogelijk rust te nemen, zodat je fit de bevalling ingaat. Hoewel de meeste baby’s pas rond 40 weken geboren worden, kan je kindje zich ook eerder aankondigen. Het is daarom praktisch om alvast een tas klaar te zetten met daarin alles wat je nodig bent voor tijdens en na de bevalling in het ziekenhuis. Denk hierbij aan schone nachtkleding en ondergoed, rompertjes, een babypakje, luiers en voeding.

Voedingsadvies
Het Voedingscentrum heeft een handige folder uitgebracht met voedingstips voor als je zwanger bent. 

 

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.