Doorgaan naar inhoud
Zoeken
Waar ben je naar op zoek?
Bekijk onze veelgestelde vragen.
Menu
Huisbezoek Foto

Huisbezoeken

Na de geboorte van je kindje komen de professionals van Icare JGZ twee keer bij jou thuis:

  • Voor de hielprik en de gehoortest.
  • Om kennis te maken, jou informatie te geven en vragen te beantwoorden die je mogelijk al hebt over je kindje.

Maar ook voor de geboorte kun je al kennismaken met de jeugdgezondheidszorg. Als je de 22-weken prik komt halen op het consultatiebureau, ontmoet je ook de collega's van Icare JGZ. Als het nodig is, kan een jeugdverpleegkundige bij je op huisbezoek komen. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over de zwangerschap zelf, de baby of de bevalling. Een prenataal huisbezoek is vrijwillig en kan je via jouw verloskundige of huisarts aanvragen.

Bekijk hieronder welke huisbezoeken mogelijk zijn en wat je kunt verwachten

Tijdens je zwangerschap kun je vragen hebben over allerlei zaken, zoals de zwangerschap zelf, de baby of de bevalling. Soms heb je andere vragen. 
Misschien wil je weten wat je allemaal moet regelen als je baby er is? Of wat je als nieuwe ouders kan verwachten en hoe je de balans bewaart tussen het ouder, partner en jezelf zijn? Maar ook de combinatie tussen opvoeden van je kind, je werk en de opvang van je kind kan vragen met zich meebrengen. Of als er andere zorgen of spanningen zijn tijdens je zwangerschap.

Deze onderwerpen kun je al tijdens de zwangerschap bespreken met je verloskundige of de huisarts. Als je merkt dat je hierbij nog andere hulp of ondersteuning nodig hebt, zoeken jullie samen naar mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld een huisbezoek door een jeugdverpleegkundige van Icare JGZ. Jouw verloskundige zorgt ervoor dat de jeugdverpleegkundige dan contact met je opneemt voor het maken van een afspraak.
En zo maak je ook alvast kennis met ons. Na de bevalling kunnen wij je verder ondersteunen bij het gezond en veilig opgroeien van je kindje. 

In de eerste week na de geboorte van jouw baby komt een van onze screeners bij jou thuis voor de hielprik en de gehoortest. De screener of teamsecretaresse neemt telefonisch contact met je op om deze afspraak te maken.

Als jouw baby ongeveer twee weken oud is, komt een jeugdverpleegkundige bij jou thuis voor een eerste kennismaking. Van tevoren maakt de jeugdverpleegkundige hiervoor een afspraak met jou. Jij hoort dan wat de jeugdgezondheidszorg kan betekenen en hoe jullie er gebruik van kunnen maken. Je kunt aangeven hoe het met het de baby gaat en vragen stellen wanneer die er zijn. 

De jeugdverpleegkundige kan jouw baby bekijken en eventueel wegen en er wordt besproken of je je kindje wilt laten vaccineren. Ook wordt er een digitaal jeugddossier aangemaakt. In dit dossier staan de uitkomsten van onderzoeken en wat met jou is besproken tijdens de contactmomenten. Het dossier is 24/7 door jou als ouder te raadplegen.