Doorgaan naar inhoud
Zoeken
Waar ben je naar op zoek?
Bekijk onze veelgestelde vragen.
Menu
Gehoortest

Hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte van jouw kind komt een van onze screeners bij jou thuis voor de hielprik en de gehoortest. Wanneer jouw telefoonnummer bekend is, wordt er eerst een afspraak met jou gemaakt. 

De testen zijn niet pijnlijk en duren kort. Jouw kind merkt er waarschijnlijk nauwelijks iets van. Het kan zijn dat het gewoon blijft slapen. 

Hielprik

De screener neemt een beetje bloed af uit de hiel van je baby. In het laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame ongeneeslijke ziektes. De meeste daarvan zijn erfelijk. Deze ziektes komen niet vaak voor en als ze op tijd worden ontdekt, zijn ze wel te behandelen. Zo kan de gezondheidsschade worden beperkt.

Deelname aan de hielprik is vrijwillig en gratis. Voordat de hielprik gegeven wordt, wordt aan jou toestemming gevraagd. De prik is niet heel pijnlijk, maar jouw kind kan even gaan huilen. Vaak is dat van schrik. 


Geen bericht, goed bericht

Als je binnen vier weken nog niets gehoord hebt, is de uitslag goed. Als de uitslag afwijkt of misschien niet goed is, dan ontvang je bericht via jouw huisarts.


Een tweede hielprik

Heel soms moet er binnen twee weken nog een hielprik worden uitgevoerd. Over deze uitslag ontvang jij altijd bericht, ook als de uitslag goed is.

Gehoortest

Tijdens de test krijgt jouw kind een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid in het oor gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Aan de hand van die geluiden wordt beoordeeld of het oor goed werkt. 


De test herhalen

Als de uitslag van de gehoortest onvoldoende is, wordt de test na ongeveer een week herhaald. Zo nodig volgt een week later nog een derde test. Hierbij wordt een ander apparaat gebruikt.


Als de uitslag van de test onvoldoende is?

Als de uitslag dan nog onvoldoende is, kan het zijn dat het gehoor tijdelijk minder goed is. Bijvoorbeeld omdat jouw kind verkouden of misschien wat onrustig is, waardoor de test niet goed lukte.

Om vast te stellen wat er aan de hand kan zijn, is er vervolgonderzoek nodig. Dit gebeurt in een audiologisch centrum.

Wil je meer weten over de screening of over de gehoortest?
Kijk dan op de site van het RIVM op de informatiepagina's over screening en gehoortest.