Doorgaan naar inhoud
Zoeken
Waar ben je naar op zoek?
Bekijk onze veelgestelde vragen.
Menu
Shutterstock 1059882755 (1)

Opgroeien

Het opgroeien van een kind is een proces waarin een kind groeit en zich ontwikkelt. Tijdens dit proces leert het kind nieuwe vaardigheden en manieren. Dit gebeurt door een combinatie van verschillende factoren, zoals de omgeving waarin het kind opgroeit, de manier waarop het wordt opgevoed, en de unieke eigenschappen van het kind zelf.

Tijdens dit proces heb je als ouder(s) soms vragen. Hieronder vind je veelgestelde vragen over het opgroeien van je kind. Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Vaccinaties beschermen je kind tegen ernstige ziektes. Door groepsimmuniteit helpt het niet alleen je kind, maar ook anderen in de samenleving. Het consultatiebureau volgt het landelijk vaccinatieprogramma van het RIVM. Je consultatiebureaumedewerker kan je helpen met vragen hierover.

Een consultatiebureaumedewerker komt voor de eerste afspraak bij je thuis, als je baby ongeveer 2 weken oud is. Je kunt dan al je vragen stellen en krijgt informatie die past bij jouw situatie. Daarna word je uitgenodigd om met je baby naar het consultatiebureau te komen, vaak rond 1 maand. De vervolgafspraken worden in overleg gepland. We volgen daarbij het landelijk professioneel kader van de jeugdgezondheidszorg, dat aangeeft wat kinderen en ouders kunnen verwachten van de zorg op het consultatiebureau.

De huid van pasgeboren baby’s moet wennen aan de buitenlucht. Het bovenste laagje huid kan daardoor schilferen of droog aanvoelen. Meestal trekt dit vanzelf bij.
Je kunt de huid zacht houden met een beetje vette crème of babyolie zonder parfum. Was je baby niet te vaak en liever zonder zeep. Heb je twijfels? Vraag gerust advies aan je consultatiebureaumedewerker.

Huilen is de manier waarop baby's laten weten dat ze iets nodig hebben, zoals eten, slaap of troost. Soms kan je baby ook last hebben van krampjes of lucht in de maag. Het huilen is vaak het hevigst rond de 6 weken, daarna wordt het meestal minder. Je baby leert zich dan beter uiten door te lachen en geluidjes te maken en de darmen worden rijper, waardoor krampjes minder vaak voorkomen. 
Blijf dichtbij, troost je baby en probeer verschillende dingen uit. 

Maak je je zorgen? Bespreek het dan met je consultatiebureaumedewerker.

Krampjes komen vaak voor in de eerste paar maanden na de geboorte. Je kunt je baby helpen door zachtjes een buikmassage te geven, je baby langzaam te laten drinken en goed na de voeding te laten boeren. Een ontspannend badje wil ook nog wel eens helpen. 

Overleg met je consultatiebureaumedewerker als je twijfelt.

Aan het einde van de dag zijn baby's en jonge kinderen vaak moe van alle indrukken. Ze moeten alles wat ze hebben meegemaakt verwerken, en dat kan zich uiten in huilen, onrust of moeilijk slapen.
Rust, regelmaat en voorspelbaarheid kunnen helpen. Een vast avondritueel, zoals een badje, een boekje of knuffelen, geeft je kind houvast en helpt om tot rust te komen.

Tandjes krijgen kan pijn en ongemak veroorzaken. Je kunt het tandvlees van je baby voorzichtig masseren met je vingertop of een gekoeld bijtringetje aanbieden. Vraag je consultatiebureaumedewerker om advies als je baby er veel last van heeft.

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Door te praten, zingen, voor te lezen en samen te spelen stimuleer je de ontwikkeling van je kind. Bied een veilige en uitdagende omgeving waarin je kind zelf kan ontdekken. Kleine dingen maken al veel verschil. 

Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Sommige kinderen doen er langer over om bijvoorbeeld te lopen, praten of andere vaardigheden te leren. Als het lijkt alsof je kind moeite heeft met een bepaalde ontwikkelingsstap of misschien wel stil staat in zijn ontwikkeling, is het goed om dit te bespreken met je consultatiebureaumedewerker. Zij kunnen je eventueel geruststellen, de ontwikkeling volgen en samen met jou kijken naar wat je kunt doen.