Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige Icare JGZ
Nog even en dan is het kerst! Een kerstboom vol met lichtjes en gezellig samen aan tafel. Wie weet kun je je kind dit keer ook laten meesmikkelen. Maar wanneer mag je baby eigenlijk hapjes mee-eten en wat geef je dan?
Zolang je kind de eerste maanden borst- of kunstvoeding krijgt, is iets anders dan melkvoeding nog niet nodig. Het lastige is dat de adviezen en meningen over het moment van bijvoeden nog wel eens verschillen. Ik zet de adviezen van een aantal organisaties voor je op een rij.
Het NCJ (Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg) adviseert:
- Vanaf de leeftijd van 4 maanden (= 17 weken), als kind en ouders eraan toe zijn, kan bijvoeding geïntroduceerd worden. Dit dient als kennismaking met nieuwe smaken. Het gaat om kleine hapjes (dus een paar lepeltjes).
- Vanaf zes maanden (= 26 weken) wordt bijvoeding gegeven als hapje(s) naast volledige melkvoeding.
- Vanaf de leeftijd van 8 maanden dient bijvoeding geleidelijk de melkvoeding te gaan vervangen.
Vanaf 4 maanden: wanneer je dit zo leest dan is het heel belangrijk dat het goed geïnterpreteerd wordt. Want wat betekent “als kind en ouder er aan toe zijn”. Hoe zie je dat? En dat goed aangegeven wordt dat het dus inderdaad om lepeltjes werk gaat. Hoeft ook niet ieder dag. Het is niet de bedoeling dat kinderen met 4 maanden al een complete maaltijd aangeboden krijgen. Bij borstvoeding bestaat dan het gevaar, dat kinderen minder om de borst vragen en de productie bij de moeder terugloopt. En dat is iets wat je juist niet wilt wanneer je borstvoeding wilt geven.
Het advies van het Voedingscentrum:
Het Voedingscentrum adviseert dat in de leeftijd van 4 tot 6 maanden, als kind en ouders er aan toe zijn, vaste voeding geïntroduceerd kan worden. Dit dient als kennismaking met nieuwe smaken. Het gaat om kleine hapjes (dus een paar lepeltjes). Ze zijn extra en komen niet in de plaats van borstvoeding of kunstvoeding. Het is dus ook onwenselijk dat voor de leeftijd van 6 maanden vaste voeding de borstvoeding of kunstvoeding gedeeltelijk vervangt of leidt tot overconsumptie bij het kind. Vanaf zes maanden wordt vaste voeding gegeven als hapje(s) naast volledige melkvoeding, omdat de energiebehoefte en voedingsbehoefte van het kind dan hoger wordt. Vanaf de leeftijd van 8 maanden dient vaste voeding geleidelijk de melkvoeding te gaan vervangen.
Hier wordt dus ook gesproken van introductie bijvoeding vanaf 4 tot 6 maand ter kennismaking met nieuwe smaken.
Borstvoedingsites zoals van o.a. LLL (La Leche League) en Borstvoeding.com raden aan het eerste half jaar alleen moedermelk te geven. De darmpjes van een kind jonger dan zes maanden zijn nog niet volledig ontwikkeld. Ze zijn niet in staat om voldoende voedingsstoffen uit de vaste voeding te halen.
LLL zegt er het volgende over:
Gevolg (te) vroeg beginnen
Er is geen bewijs dat het goed zou zijn voor de baby om hem vaste voeding te geven voordat hij zelf aangeeft daar aan toe te zijn. De veelgehoorde Nederlandse advisering: ‘vier tot zes maanden’ is te vaag en leidt eerder tot vier dan tot zes maanden uitsluitend borstvoeding. Als een baby ander voedsel gaat eten, neemt de moedermelkproductie geleidelijk af. Geen (volledige) borstvoeding meer betekent geen optimale bescherming tegen infecties op een kwetsbare leeftijd. De totale borstvoedingsduur wordt korter. Dat is niet alleen een nadeel voor de gezondheid van de baby, maar ook een nadeel voor de gezondheid van de moeder.
De ‘groene vrouw’ heeft er een mooie blog over geschreven (met wetenschappelijk onderzoek). Waarin ze samenvattend betoogt dat te vroeg beginnen met bijvoeden risico's met zich meebrengt, terwijl daar geen significante voordelen aan te verbinden zijn.
Al met al dus nogal onduidelijk wat wijsheid is als het gaat om het introduceren van bijvoeding bij jonge baby’s. Zelf zou ik zeggen, ga ook op je gevoel af. Elk kind is anders, ook in de ontwikkeling van de mondmotoriek. Blijf goed kijken naar wat je kind aangeeft en mocht je willen beginnen voor 6 maanden, dan is het alleen een klein hapje, en laat het geen vervang worden van je borstvoeding! Mocht je vragen hebben over borstvoeding en bijvoeding, neem dan contact op met de lactatiekundigen van Icare JGZ.