Pauze Start

Doutzen, jouw rolmodel als borstvoedende moeder?

Afbeelding: shutterstock_377613256

Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige bij Icare Jeugdgezondheidszorg

Wie is jouw rolmodel als het om borstvoeden gaat? Je zus, vriendin, buurvrouw? Of is het een topmodel als Doutzen Kroes die je inspireert met haar bewuste keuze voor borstvoeding? De voorbeelden van kinderen voeden die je als jonge moeder in je omgeving ziet, zijn bepalend voor je eigen kijk op borstvoeding en referentiekader.

Mijn rolmodellen: mijn moeder, zus en boerderijdieren
Ik ben opgegroeid op een boerderij. Ik kwam dus al vroeg in aanraking met de dierenwereld en en hoe het daar ging qua baren en voeden. Ik zag kalfjes geboren worden die dan eerst bij de moederkoe mochten drinken om de oh zo belangrijke ‘biest’ te krijgen, de eerste melk met veel antistoffen voor het jonge kalf. Je kunt biest vergelijken met het colostrum in moedermelk wat een mensenbaby gelijk krijgt na de geboorte en weerstandverhogend werkt. Mijn vader wist hoe belangrijk dit voor een goede start van het kalf was, en dus ook voor mensenbaby’s.

Ook de jonge biggetjes mochten drinken bij de moederzeug zoveel ze maar wilden. We mochten als kinderen de jonge pasgeboren roze biggetjes soms helpen met aanleggen bij de moeder wanneer ze er zelf niet goed bijkonden. Het was soms dringen geblazen met al die kleintjes die wilden drinken en soms op hun beurt moesten wachten. Als jong meisje kon ik er ook niet genoeg van krijgen om jonge katjes bij hun moeder te zien drinken. Die kleine pootjes die tegen de borst van moederkat klauwden om de melkstimulatie te bevorderen, en dat met hun oogjes nog gesloten. Wonderlijk vond ik dat.

Mijn moeder heeft al haar (zes) kinderen zelf gevoed. Mijn zus deed dit later ook met haar eigen kinderen ook dus toen ik kinderen kreeg heb ik er nooit anders over nagedacht dan dat ik dat ook zou doen. Dat hoorde erbij.

Behoefte aan rolmodellen, inspiratie en steun?
Borstvoeden was door mijn opvoeding en de rolmodellen om mij heen dus voor mij vanzelfsprekend maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd vanzelf ging. Ook ik heb de nodige problemen gehad, o.a. borstontsteking gehad. Toen al merkte ik hoe fijn het is als je dan mensen in je omgeving hebt waar je ervaringen mee uit kan wisselen over borstvoeden en die je steunen. Bij wie kun jij terecht voor antwoorden op je vragen en steun? Ken jij andere moeders in jouw omgeving die borstvoeden?

Ik hoor nog (te) vaak van vrouwen dat ze nog nooit een baby hebben vastgehouden, laat staan een moeder een kindje zien voeden. Wil je graag met andere moeders ervaringen uitwisselen dan is een borstvoedingcafe een uitgelezen plek om eens te bezoeken. Ik krijg van veel moeders terug dat ze hier steun en begrip hebben gekregen wanneer dat uit de naaste omgeving er even minder was. En dat is iets wat je in een bijzondere periode in je leven heel goed kunt gebruiken!

Doutzen en haar gezin in de Vogue’s Collector’s Issue Maart 2015

Doutzen in Vogue

Geplaatst op: 30-6-2016

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.