Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige Icare JGZ
Het is weer de tijd van het jaar. De bomen raken langzamerhand al hun bladeren kwijt, het is weer vroeg donker en het weer wordt guurder. Helaas ook de tijd dat er meer virussen actief zijn. Jij en je kindje hebben dus meer kans om met een of ander virus in aanraking te komen.. Wist je bijvoorbeeld dat er wel 200 virussen bestaan die een verkoudheid kunnen veroorzaken?
Waarom is borstvoeding geven aan je kindje dan extra belangrijke? En hoe zit het dan met die afweer en bescherming tegen ziekteverwekkers door het geven van moedermelk? Moedermelk voorkomt ziektes niet, maar is wel een belangrijke schakel in het herstellen bij een virusinfectie. Dit komt doordat moedermelk een grote dosis ziekte bestrijdende en beschermende stoffen bevat.
Immuunstoffen
Bijna alle eiwitten in de moedermelk hebben een immunologische functie waardoor baby’s beschermd worden tegen infecties. De immuunstoffen kruipen als het ware tijdens het drinken uit de moedermelk en nestelen zich daar in de slijmvliezen van de baby. Deze immuunstoffen zorgen voor een grotere weerbaarheid. Ook zorgt moedermelk voor een gezonde darmflora, wat een belangrijk onderdeel is in de verdediging tegen ziekteverwekkers.
Wist je bijvoorbeeld dat wanneer jij verkouden bent je specifieke antistoffen aanmaakt en deze via je moedermelk aan je kindje doorgeeft? Dus ben je verkouden of grieperig, ga gewoon door met voeden. Via jouw moedermelk geef je je kind de specifieke antistoffen door.
Enkele voorzorgsmaatregelen:
Vooral waar veel mensen bij elkaar komen is er een grotere kans op besmetting. Neem je kindje niet mee naar ruimtes waarvan je weet dat er een virus heerst. Hou je kind dichtbij en geef het niet aan 'snotterig of verkouden' bezoek. Hou verder extra de hygiëne in de gaten, vaker handen wassen, papieren handdoekjes gebruiken of handdoekjes iedere dag op 60 graden wassen. Maar vooral doorgaan met borstvoeding geven.
Een verkoudheid of besmetting met een virus voorkom je niet, maar door het geven van moedermelk zal een besmetting en eventuele complicaties doorgaans minder heftig verlopen. Wil je meer weten over de immunologie van moedermelk? Lees dan dit artikel van La leche League.