Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige
Als lactatiekundige van Icare JGZ word ik vaak ingeschakeld in situaties waarbij een kind - om wat voor reden dan ook- niet live bij de moeder kan drinken. Bijvoorbeeld als een kind prematuur is geboren en zuig, slik en ademhaling nog niet goed ontwikkeld is of omdat de moeder te veel pijn ervaart bij het aanleggen.
Samen met de ouders bespreken we een plan en bied ik begeleiding. Een aandachtspunt daarbij is je een goede kolf gebruikt die de borstvoeding blijft stimuleren en de borsten goed leeg kolft.
Een voorbeeldje. Ik werd ingeschakeld om op huisbezoek te gaan bij een moeder met een kindje van twee weken. Dit kind was een paar weken te vroeg geboren. Hij deed het verder prima, maar het drinken uit de borst lukte (nog) niet. Moeder was heel gemotiveerd om moedermelk aan haar kindje te geven maar kon dit bijna niet meer opbrengen.Ze was alleen nog maar met kolven en voeden bezig. Het koste haar te veel tijd en al haar energie.
Toen ik binnenkwam was ze net aan het kolven. Ze kolfde met een klein enkelzijdig elektrisch kolfje! Ze was hier ongeveer drie kwartier tot een uur mee bezig. Dit begon haar behoorlijk op te breken. Bij navraag bleek dat er nog nooit iemand aan haar gevraagd had wat voor kolf ze gebruikte. Ja, er was wel gevraagd of ze kolfde en ja, dat deed ze. Er was verder niet doorgevraagd welke kolf ze gebruikte. In zo’n situatie kan een dubbelzijdige elektrische ziekenhuis kolf veel moeite en tijd besparen.We hebben dit samen besproken en moeder wilde het graag een kans geven. Gelukkig heeft het goed uitgepakt en hervond ze meer tijd en energie om door te gaan. Haar kindje groeide goed en inmiddels drinkt hij volledig bij zijn moeder.
Wat ik met dit voorbeeld wil zeggen: wanneer iemand kolft is het belangrijk dat zorgprofessionals altijd navragen wat voor kolf de moeder gebruikt. Het kan veel voordeel geven dat een moeder de juiste kolf gebruikt, passend bij de situatie waarvoor zij op dat moment moet kolven. De lactatiekundigen van Icare JGZ kunnen je begeleiden bij de borstvoeding, ook bij kolven in bijzondere situaties. Voor meer informatie over onze ondersteuning kijk hier.