Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige Icare Jeugdgezondheidszorg.
Deze week zag ik op tafel een blad liggen met op de cover de titel 'Nieuwe oogst'. Het ging over de oogstperiode en de opbrengst van appels en peren dit jaar Dat deed me denken aan een uitspraak van een moeder - vol trots- over haar kolfopbrengst: “Kijk eens wat ik geoogst heb!” Met gelijk daarna de vraag: ”Maar hoe moet ik deze moedermelk bewaren?" Lees daarom onderstaande tips voor het bewaren en opwarmen van moedermelk!
Bewaren van moedermelk
Hygiëne is belangrijk. Voordat je gaat kolven was je je handen. Is je kind jonger dan 4 maanden? Zorg dan dat het kolfmateriaal en flessen gesteriliseerd zijn. Bij een ouder kind kun je de kolfspullen schoonhouden in de wasmachine of een sopje, afspoelen met heet water en drogen op een schone theedoek. Wannneer je melk hebt gekolfd bewaar deze dan achter in de koelkast. Daar is de temperatuur het meest constant.Wanneer je kolft en dit niet direct gebruikt vries het dan binnen 24 uur in. Je zet dan op het flesje of zakje de kolfdatum zodat je bij eventueel later gebruik de ‘oudste’ melk het eerst gebruikt. Kolf niet teveel in een keer, zodat je niet te veel in een keer opwarmt. Zonde wanneer je het teveel moet wegdoen. Wanneer je de moedermelk op een temperatuur van 0-5 C bewaart, kun je de melk van een dag opsparen en in een zakje of fles bij elkaar in doen en dan invriezen.
Houdbaarheid
Verse moedermelk. Kamertemperatuur: 5-10 uur
Koelkast : 5 dagen
Vriezer : 3 maanden
Diepvries : 3-6 maanden
Opgewarmde moedermelk en ontdooide moedermelk op kamertemperatuur: 1 uur! Ontdooide moedermelk kan in de koelkast 24 uur bewaard worden.
Ontdooien en opwarmen
Bevroren moedermelk ontdooi je het liefst langzaam voordat je het gaat opwarmen. Liefst ruim van te voren geleidelijk ontdooien achter in de koelkast. Daardoor behoudt het de beschermende stoffen in de melk. Je kunt de bevroren melk ook sneller ontdooien onder bijvoorbeeld stromend lauwwarm water maar wanneer je dit te heet doet is er wel risico op verlies van beschermende stoffen uit de melk. Warm en veilig opwarmen is au bain-marie of met een flessenwarmer die langzaam opwarmt en niet warmer dan 35 C. Liever niet in de magnetron, maar doe je dat wel dan op laagst vermogen en tussendoor zwenken om de warmte goed te verdelen.
Wist je dat veel kinderen de melk op kamer- of koelkasttemperatuur ook lusten? Eenmaal ontdooide melk wel binnen 24 uur gebruiken en niet meer opnieuw invriezen!. Restjes die je niet meer gebruikt wegdoen. Je mag ontdooide moedermelk altijd mengen met moedermelk uit de koelkast of verse moedermelk.
Nog een laatste tip:
Verwarm moedermelk nooit opnieuw of vries deze niet weer in, dit vanwege bacteriegroei!