Pauze Start

Te weinig voeding in moedermelk - feit of fabel?

5474

Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige bij Icare Jeugdgezondheidszorg

“Mijn moeder had ook te weinig voeding in de melk en mijn oma ook”. Dat is een opmerking die ik regelmatig hoor in borstvoedingssituaties waarbij het niet lekker loopt. Soms ‘drinkt’ het kind wel een uur aan de borst en/of is het onrustig, groeit niet goed, huilt heel veel of is juist veel te rustig. Het is logisch dat je als moeder zoekt naar een reden waarom het borstvoeden niet lekker loopt. En als er in de omgeving dan gesuggereerd wordt dat de melk mogelijk niet goed is of te weinig voedingsstoffen bevat, dan kan ik me voorstellen dat je je afvraagt of dat bij jou ook het geval is. Maar te magere, te vette of waterige melk bestaat niet! Dat is echt een fabel! Moedermelk is altijd van goede kwaliteit! Uit onderzoek blijkt  dat de voedingswaarde van moedermelk heel constant is. Iedere moeder maakt goede kwaliteitsmelk voor haar eigen kind.

Oorsprong van deze fabel
Het kan wel zijn dat je te weinig melk aanmaakt en daarin vind het fabelverhaal ook zijn oorsprong. Vroegerwerd een moeder door de dokter, vroedvrouw of wijkverpleegkundige vaak bepaalde beperkingen opgelegd in het aantal voedingen. Er werd niet op verzoek gevoed maar volgens de regels dat er 4 uur tussen de voedingen moest zitten en de baby 10 minuten per borst kon drinken. Of je kind nu huilde of niet; dat was het devies voor ritme en regelmaat. Hierdoor werd de aanmaak van moedermelk niet optimaal gestimuleerd of baby’s  kregen onvoldoende melk binnen, veel kinderen groeiden dan ook niet goed. Ik kan me het verhaal van mijn moeder nog herinneren dat ze vertelde dat wanneer wij als baby veel huilden in de wieg zij ons ‘stiekem’ uit het wiegje pakte om ons te voeden. Ze voelde zich dan bijna schuldig, alsof de dokter over haar schouder vermanend mee zou kijken!

Krijgt mijn kind wel genoeg?
Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je voldoende moedermelk aanmaakt? Zorg dat je baby vanaf de geboorte voldoende tijd en ruimte krijgt om veel en regelmatig aan de borst te drinken;12 maal per etmaal is heel normaal. Daardoor komt de productie goed op gang. Ook is het van belang om de borst goed leeg te laten drinken. De eerste melk die uit de borst komt is echt de dorstlesser en hoe langer je baby drinkt hoe vetter (calorierijker) de melk wordt. Zorg ook dat je baby goed is aangelegd; sommige kinderen lijken wel te drinken maar drinken niet effectief, ze sabbelen meer. Ook hoe je voor jezelf zorgt is van invloed op de productie van je melk. Maar kijk vooral naar je kind! Zie je een tevreden kind dat zich regelmatig (ook ‘s nachts) meldt voor een voeding, voldoende natte luiers heeft en regelmatig poept, dan weet je dat hij genoeg krijgt.

Krijg ik wel genoeg?
Goed voor jezelf zorgen betekent voldoende gezond eten en drinken en voldoende rust nemen. Drink meer  dan je voorheen gewend was, bijvoorbeeld tijdens of na het voeden een glas water, thee of vruchtensap extra. Drinken hoeft niet melk te zijn, want het is niet zo dat je van melk drinken melk aanmaakt. Als je borstvoeding geeft, heb je circa 500 calorieën per dag extra nodig aan goede volwaardige voeding. Bijvoorbeeld meer fruit, extra schep groente of extra boterham. Heb je al gemerkt dat wanneer je voedt je wat loom en gaperig wordt? Dat is de invloed van het  hormoon Oxytocine, het hormoon dat zorgt dat de melk toeschiet. Dit hormoon wordt daarom ook wel eens relaxhormoon genoemd. Door tijdens het voeden toe te geven aan de loomheid en een comfortabele houding te kiezen, geef je je lichaam de kans te rusten en energie op te laden.

Twijfels of vragen?
Icare Jeugdgezondheidszorg heeft lactatiekundigen in dienst die je graag helpen met vragen over borstvoeding of kolven. Klik hier voor meer informatie.

Reacties (4)

12-11-2015 09:47:33 Door: Marloes
Leuk artikel!
13-11-2015 20:58:24 Door: Marloes
En nog een Marloes hier (vanuit Curacao ;) Mooi artikel, denk een eyeopener voor velen als ze het zouden lezen!
16-11-2015 19:48:46 Door: Henriette
Haha, herkenbaar. mijn moeder gaf mij ook stiekum BV, ze hoorde mij huilen aan het einde van de gang, 50 jaar geleden
18-04-2018 13:21:16 Door: Lieke
testtest

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Geplaatst op: 12-11-2015

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.