Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige Icare Jeugdgezondheidszorg
Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddel dat gebruikt wordt tijdens het borstvoeden. Het wordt over de tepel en de tepelhof gelegd tijdens het voeden. De meningen en ervaringen over het gebruik van tepelhoedjes lopen uiteen. Voor de een is een tepelhoedje het redmiddel om borstvoeding te kunnen geven terwijl het bij een ander het juist averechts werkt omdat de borstvoeding afneemt.
Wanneer gebruik je een tepelhoedje?
Met een tepelhoedje kan bijvoorbeeld een premature baby die nog een zwakke zuigkracht heeft beter uit de borst drinken. En tepelhoedjes worden ook vaak geadviseerd aan moeders met een vlakke of ingetrokken tepel(s) waarbij het kind de tepel niet goed pakt. Bijvoorbeeld rond de 4e dag na de bevalling kan door stuwing de tepel vlakker worden en dan kan het kind minder gemakkelijk aanhappen en vacuum zuigen. Ook wordt het gebruik van een tepelhoedje nogal eens aangeraden bij kloven of pijnlijke tepels, maar daarmee los je niet vanzelfsprekend het onderliggende probleem op waarom deze kloven of pijn is ontstaan. Bij dit soort klachten kun je beter eens een lacatatiekundige mee laten kijken tijdens een voeding.
Verkeerd gebruik van een tepelhoedje
Een tepelhoedje moet goed passen en daarom zijn er verschillende maten te koop. De maat kan ook per borst verschillend zijn. Als een tepelhoedje niet goed past dan bestaat de kans dat je baby de borst onvoldoende leegdrinkt. Hierdoor wordt de moedermelkproductie onvoldoende gestimuleerd en door het gebrek aan voeding neemt het gewicht van je kind af. Bijkomend effect is een verhoogfde kans op borstontsteking doordat er teveel melk in de borst achterblijft. Nakolven na het voeden helpt in dat geval en houdt de productie op peil. Onhygienisch gebruik van tepelhoedjes brengt ook risico’s met zich mee. Advies is na gebruik afspoelen met stromend lauw water en regelmatig even met sopje met lauwwarm water schoonmaken en naspoelen.
Gebruik tepelhoedjes alleen op advies van lactatiekundige
Mijn advies is om niet zelf te gaan experimentern met het gebruik van een tepelhoedje(s). In de praktijk zie ik bijvoorbeeld helaas te vaak dat in de kraamtijd al met een tepelhoedje is begonnen terwijl dat niet echt nodig was en dat dit gebruik gaandeweg voor problemen heeft gezorgd. Het is belangrijk om ook over de mogelijke gevolgen van gebruik op de langere termijn na te denken als je met tepelhoedjes start. Daarbij kan de lactatiekundige je goed adviseren of ze komt met andere oplossingen die je beter helpen.
Twijfels of vragen?
Icare Jeugdgezondheidszorg heeft lactatiekundigen in dienst die je graag helpen met vragen over borstvoeding of kolven. Klik hier voor meer informatie.