Pauze Start

Hielprik en gehoortest

Hielprik
In de eerste week na de geboorte van je kind komt een van onze screeners bij je thuis voor de hielprik en de gehoortest. Indien je telefonisch bereikbaar bent maakt zij hiervoor met jou een afspraak. De screener neemt een beetje bloed af uit de hiel van je baby. In het laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De meeste daarvan zijn erfelijk. Ze komen gelukkig niet vaak voor. De ziektes zijn niet te genezen. Maar als ze op tijd worden opgespoord zijn ze wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Zo kan de gezondheidsschade worden beperkt.

Niet leuk, maar wel belangrijk
Deelname aan de hielprik is vrijwillig en gratis. Voordat je baby de hielprik krijgt, vragen we je eerst om toestemming. De prik is op zich niet heel pijnlijk, maar je kind kan even gaan huilen. Ook van de schrik.

Geen bericht, goed bericht
Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvang je géén bericht. Als je dus binnen vier weken nog niets gehoord hebt, is de uitslag goed. Als de uitslag afwijkt (misschien niet goed is), krijg je bericht van je huisarts.

Een tweede hielprik
Heel soms moet er nog een hielprik worden uitgevoerd binnen twee weken na de eerste hielprik. Over deze uitslag ontvang je altijd bericht, ook als de uitslag goed is.

Meer weten over de hielprik? Kijk dan hier.

Gehoortest
De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Je kind merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door.

Zacht dopje in het oor
Tijdens de test krijgt je kind een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt.

De test herhalen
Als de uitslag van de gehoortest onvoldoende is aan een of beide oren, wordt de test na ongeveer een week herhaald. Zo nodig volgt een week later nog een derde test. Hierbij wordt een ander apparaat gebruikt.

Wat als de uitslag van de test onvoldoende is?
Als ook de uitslag van een derde test onvoldoende is aan beide oren, betekent dit niet meteen dat je kind een blijvend gehoorverlies heeft. Het is mogelijk dat het gehoor tijdelijk minder goed is, bijvoorbeeld doordat je kind verkouden is. Of misschien was je kind wat onrustig waardoor de test niet goed lukte.

Om vast te stellen wat er aan de hand is, is er meer onderzoek nodig. Dit gebeurt in een audiologisch centrum. Dat is een instelling die gespecialiseerd is in onderzoek naar gehoor, spraak en taal.

Op RIVM.nl vind je meer informatie over de gehoortest.

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.