Pauze Start

Onderzoek ogen

Als er afwijkingen aan de ogen en het gezichtsvermogen zijn, is het goed dit zo vroeg mogelijk op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan een lui oog, een scheel oog of het niet goed kunnen zien op een bepaalde afstand.

Functioneren van het oog
We controleren of je kind geen aangeboren staar heeft. Voor een goede beoordeling is het nodig om voor de leeftijd van 3 maanden, twee keer vast te stellen dat het licht goed doorvalt in de ogen. Ook kijken we op het consultatiebureau naar de oogfunctie: de oogbewegingen, pupilreacties en de stand van de ogen. Om een goed beeld te krijgen wordt dit onderzoek tweemaal uitgevoerd voordat je kind 3 jaar is.

Ogentest
Daarnaast is het belangrijk vast te stellen hoe de gezichtsscherpte is. Dit doen we via een ogentest. Bij kinderen van 3 jaar doen we de ogentest alleen als het nodig is. We doen in ieder geval een ogentest vlak voordat je kind 4 wordt. 

Thuis merk je niet altijd dat je kind minder goed ziet, omdat het ene oog het andere kan gaan compenseren. Maar mocht je bijzonderheden opmerken, laat het ons dan vooral weten. Zo kunnen we op je vragen inspelen en als het nodig is tijdig verwijzen naar bijvoorbeeld een oogarts.

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.