Pauze Start

Ontwikkelingsonderzoek

Elk kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Om die unieke ontwikkeling te kunnen volgen en goed in te kunnen schatten of deze ‘normaal’ verloopt, gebruikt de JGZ het ‘Van Wiechen Ontwikkelingsonderzoek’.

In dit onderzoek staan 75 vaardigheden verdeeld over drie grote groepen: fijne motoriek, grove motoriek en communicatie. Vaardigheden zijn bijvoorbeeld: teruglachen, omrollen en kruipen. Het schema is zo ingericht dat we een vaardigheid onderzoeken op de leeftijd dat de meeste kinderen dit ook inderdaad kunnen. We doen deze onderzoeken vanaf de leeftijd van 4 weken tot 4 jaar.

Samen de ontwikkeling volgen
Het schema helpt ons en jou als ouder om gericht te kijken naar welke vaardigheden je kind onder de knie heeft en vooruit te kijken naar wat je kind hierna gaat leren. Laat je kind iets nog niet zien, dan hoef je niet direct ongerust te zijn. Ieder kind houdt immers zijn eigen tempo aan. Soms gaat de grove motoriek wat sneller en het praten wat langzamer of andersom.

Veel ouders vinden het leuk om de ontwikkeling van hun kind bij te houden, bijvoorbeeld in de GroeiGids app. Op onze website vind je veel informatie over de ontwikkeling en hoe je je kind waar nodig kunt stimuleren. Maak je je zorgen of heb je vragen over de ontwikkeling van je kind, dan kun je natuurlijk bij de medewerkers van Icare JGZ terecht.

 


 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.