Pauze Start

Ontwikkeling

In deze fase is het leven van je baby één grote ontdekkingstocht. Dat doet hij bij voorkeur met zijn mond. Nieuwe voorwerpen proeft en betast hij met zijn mond. Dus is het opletten geblazen met kleine voorwerpen, want je moet er toch niet aan denken dat hij daarin zou stikken! Ook begint hij nu zijn eigen lijf te herkennen en realiseert zich dat hij van alles kan doen met zijn handjes en voetjes.

Imiteren
Je kindje leert ook door jou te imiteren. Hij zal je gezichtsuitdrukkingen na proberen te doen, evenals simpele handelingen zoals eten met een lepel, drinken uit een kopje en dat soort zaken. Imiteren kan ook een heel leuk spelletje te zijn om samen met je kind te doen. Het nadoen van elkaars gezichtsuitdrukkingen zoals fronsen, de lippen tuiten, verbaasd kijken, knipperen met de ogen of lachen, kan een grote bron van plezier zijn voor je kind.

Stem
In deze periode ontdekt je kind ook zijn stem en vindt steeds meer nieuwe klanken uit. Hij vindt het ook leuk om naar jouw stem te luisteren, vooral als je steeds een ander stemmetje opzet. Op die manier leert je kind wat hij allemaal kan doen met zijn stem.

Tempo
Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind is daarmee wat sneller dan de andere, maar dat zegt niets. Tip; geef je kind voldoende prikkels om te bewegen door hem af en toe anders te leggen of te draaien. Leg het kind ook af en toe even op zijn buik als je bij hem in de buurt bent. Zo moet hij meer moeite doen om om zich heen te kijken en traint hij ongemerkt zijn spieren.

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.