Pauze Start

Tandjes

Zo rond de zesde maand zal je kind zijn eerste tandje krijgen. Bij ieder kind ontwikkelt de tandgroei zich anders, maar gemiddeld krijgt een baby vanaf dan iedere maand een nieuw tandje erbij, net zolang totdat het melkgebit bestaat uit twintig tandjes en kiesjes. De eerste reeks kiezen breek door tussen de twaalf en vijftien maanden, de tweede reeks tussen de twintig en vierentwintig maanden.

Pijn
Het doorbreken van tanden en kiezen kan pijnlijk zijn. Het tandvlees kan rood en gezwollen zijn en het kindje kan last hebben van koorts. Ook de wang kan warm en rood aanvoelen. Soms doet zelfs het zuigen aan de fles al pijn. Kortom, je kindje kan helemaal uit zijn doen zijn. Het kan helpen door zachtjes met je vinger over het tandvlees te wrijven of het kind een plastic bijtring gevuld met water en gekoeld in de koelkast (niet in het vriesvak!) te geven. Ook zijn er bij de drogist en apotheek middeltjes te koop die de pijn verlichten.

Tandenpoetsen
Poetsen is het behoud van tanden, dat geldt ook voor het melkgebit van je kind. Begin daarom met poetsen vanaf het eerste tandje dat verschijnt. Omdat de meeste kinderen het poetswater nog niet goed kunnen spoelen en uitspugen is het verstandig om peutertandpasta te gebruiken. Deze heeft een aangepaste hoeveelheid fluoride. Deze stof sterkt de tanden.

Niet alle kinderen zijn even dol op tandenpoetsen. Soms helpt het om er een spelletje van te maken. Ook een eigen tandenborsteltje en bekertje zijn een goede stimulans. Als je kind ziet dat ook jij je tanden regelmatig poetst, leert hij dat het erbij hoort.

Leuk om te weten:  het hoe en wanneer de tandjes doorbreken is erfelijk bepaald. Het kind volgt hierin hetzelfde patroon als één van de ouders.

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.