Pauze Start

Eten en drinken

Zo rond een half jaar is het kind toe aan vast voedsel, maar dat gaat niet van het ene op het andere moment. Dit moet langzaam worden opgebouwd, zodat hij kan wennen aan de nieuwe smaak en structuur van zijn voedsel. Dat zal in het begin even wennen zijn, want happen en slikken is heel iets anders dan drinken. Maak je daarom geen zorgen als je baby begint te niezen of te kokhalzen, want dat is een hele normale reactie.
 
Wennen

Er zijn verschillende manieren om je kindje te laten wennen aan vast voedsel. Je kunt beginnen met gepureerde groenten- of fruithapjes, maar je kunt ook kiezen voor de zogenaamde Rapley-methode. Hierbij krijgt het kind grotere stukken voedsel om zelf vanuit de hand op te eten. Kijk wel of je kind qua mondmotoriek hieraan toe is, en blijf er altijd bij in verband met mogelijk verslikken. Wil je meer weten over het starten met vaste voeding, dan kan je daarvoor altijd terecht bij het consultatiebureau. In de flyer 'Voedingsadviezen voor je baby van 4 tot 12 maanden' vind je adviezen voor voedingsmomenten en hapjes en drinken per ontwikkelingsfase. Ook de folder ‘De eerste hapjes’ biedt goede informatie over voeding voor je baby. 


Melk
Als je borstvoeding geeft, kun je dit natuurlijk gewoon door blijven geven naast de vaste voeding. Borstvoeding past zich vanzelf aan aan de voedselbehoefte van je kind. Gebruik je flesvoeding, dan is je baby nu toe aan de zogenaamde opvolgmelk. Deze is beter afgestemd op de voedselbehoefte van een baby vanaf zes maanden.

Wil je een indruk krijgen van wat je je kindje vanaf een half jaar geeft aan eten en drinken? Kijk eens naar deze voorbeelden van dagmenu's.

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.