Pauze Start

Ontwikkeling

Je kindje wordt al een echte persoonlijkheid en begint zich ook zelf steeds meer te realiseren dat hij een zelfstandig wezentje is. Hij leert nu ook dat papa en mama weg kunnen gaan. Dat is voor veel kinderen een griezelige gedachte. Een kiekeboespelletje spelen helpt om hen te leren dat papa en mama er ook zijn als ze eventjes niet zichbaar zijn.

Je kind begint rond deze leeftijd nu ook gezichten te herkennen en kunnen daardoor een beetje eenkennig worden. Dat kan een paar maanden duren, maar als hij zo rond een jaar is, gaat dat vanzelf over.

Praten
Je kindje begint steeds meer te brabbelen en oefent allerlei klankreeksen. Dit is de voorbereiding op het echte praten. Papa en Mama zijn gemakkelijk in de mond liggende klanken, vandaar dat dit voor bijna alle baby’s de eerste ‘echte’ woordjes zijn. Wanneer je veel tegen hem praat en hem steeds vertelt wat je aan het doen bent of wat je gaat doen, zal hij al snel de link leggen tussen woord en betekenis en je na gaan praten. Veel tips vind je ook in onze folder over spraak- en taalontwikkeling 0-4 jaar.

Bewegen
Je kindje gaat nu letterlijk vooruit. Want rond deze leeftijd begint hij zich om te rollen, te tijgeren of te kruipen. Soms kan hij zelfs al zitten. Hoe snel en in welk tempo een baby dit doet, verschilt per kind. Maar uiteindelijk leren ze het allemaal.

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.