Bijwerkingen
Je kind kan wat hangerig en huilerig worden, wat meer slapen en soms verhoging krijgen na een inenting. Ernstige bijwerkingen komen niet of nauwelijks voor.
Lees meer over bijwerkingen en het melden daarvan bij het Lareb.
De gratis vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen kinderen tegen de belangrijkste infectieziekten en beperken daarmee de kans op sterfte aan deze ziektes aanzienlijk. Dat geldt ook voor de kinkhoestvaccinatie die de moeder in haar zwangerschap kan krijgen. Daarnaast krijgen alle baby’s tegenwoordig ook het Rotavirusvaccin aangeboden.
Je krijgt de informatie over de vaccinaties van het RIVM per post toegestuurd. Jouw kind kan de vaccinaties tijdens de contactmomenten op het consultatiebureau krijgen. Welke inenting op welke leeftijd wordt gegeven, vind je in het vaccinatieschema.
Je kind kan wat hangerig en huilerig worden, wat meer slapen en soms verhoging krijgen na een inenting. Ernstige bijwerkingen komen niet of nauwelijks voor.
Lees meer over bijwerkingen en het melden daarvan bij het Lareb.
De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn vrijwillig.
In Nederland is meer dan 90% van de kinderen gevaccineerd, waardoor de kans op uitbreken van een infectieziekte klein is geworden.
Het RS-virus is een seizoensgebonden infectie en is vooral gevaarlijk voor jonge baby's in het eerste jaar. Vanaf 8 september 2025 worden er prikken tegen dit RS-virus gegeven op het consultatiebureau.
Is jouw baby geboren op of na 1 april 2025 en voor 1 oktober 2025?
Je kunt dan op jouw consultatiebureau de prik tegen het RS-virus halen. Deze prik beschermt je kindje goed en snel tegen ernstige ziekte door het RS-virus. De prik wordt in het bovenbeentje gezet. Baby’s krijgen bijna nooit bijwerkingen van de prik. Heel soms kan de plek van de prik korte tijd rood of dikker zijn, of er verschijnt wat tijdelijke huiduitslag.
De prik tegen het RS-virus is geen vaccinatie, maar een prik met antistoffen. Dit werkt anders. Bij een vaccinatie moet het lichaam zelf antistoffen aanmaken. Dit kan zorgen voor bijwerkingen. Bij een prik waar al antistoffen in zitten, hoeft het lichaam die niet meer zelf te maken. Daarom zijn er bijna nooit bijwerkingen.
Dit kan via het jeugddossier of bel het afsprakenbureau via 088 383 3100 (maandag, dinsdag, donderdag tussen 8.00-12.00 uur). De afspraak kun je plannen in september of oktober.
Ga dan naar deze pagina van het RIVM en download de folder.
Heb je nog vragen? Stel deze dan gerust aan de professionals op jouw consultatiebureau.
Op het internet is veel informatie te vinden over vaccineren. Als je twijfelt over je keuze of meer informatie wilt, kun je jouw vragen stellen bij de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Ook is het mogelijk daarvoor een extra moment in te plannen, om in alle rust de voors en tegens van vaccinaties te bespreken.