Pauze Start

Broertjes en zusjes

De komst van een nieuw broertje of zusje is een spannende belevenis voor je kind. Dat begint al voor de geboorte, als jij hem vertelt dat er straks een extra kindje zal zijn, dat niet voor eventjes komt logeren, maar voor altijd bij jullie zal blijven wonen.

Afhankelijk van zijn leeftijd is het goed om je kind voor te bereiden op alle veranderingen die komen gaan. Dat kan met behulp van boekjes of door hem het behang voor het babykamertje uit te laten zoeken.

Aandacht
Als de baby er eenmaal is, kan het best zijn dat je kind er in het begin erg aan moet wennen. Hij kan wat meer aandacht vragen of weer in zijn broek gaan plassen terwijl hij al zindelijk was. Besteed daar niet teveel aandacht aan, maar laat hem merken dat je nog net zoveel van hem houdt als voor de komst van de baby.

Tip: probeer tijd in de te ruimen om af en toe even alleen op stap te gaan met je oudste.

Voorzichtig
Je kind kan ook helemaal weg zijn van zijn nieuwe broertje of zusje en de baby het liefst de hele dat knuffelen. Hij beseft alleen nog niet hoe kwetsbaar een baby is. Om ongelukken te voorkomen is het een goed idee om hem aan te leren dat hij de baby niet zelf mag optillen en zijn broertje of zusje alleen maar op schoot mag houden als papa of mama hem helpt.

 

 

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.