Pauze Start

Huisdieren

Als je jarenlang alleen een hond of kat hebt gehad die altijd de volle aandacht heeft gekregen, kan je huisdier in het begin best een beetje jaloers zijn op je baby.

Daarnaast moet het dier wennen aan nieuwe geurtjes in huis. Om je huisdier kennis te laten maken met je baby kan je hem, uiteraard in jouw bijzijn, even laten snuffelen aan je baby. Ook het ruiken aan een poepluier kan helpen bij het kennismakingsproces.

Wanneer je je huisdier aait tijdens het voeden van je baby of even extra aanhaalt als je kindje slaapt, leert het snel genoeg dat de baby er vanaf nu gewoon bij hoort. Maar een dier blijft natuurlijk een dier. Het is daarom verstandig om de babykamer altijd af te sluiten, zodat je huisdier niet in de verleiding komt om in de lekkere warme wieg of het ledikantje te gaan liggen, met alle gevolgen van dien.

Wordt je kindje wat groter, leer het dan zo snel mogelijk dat het dieren voorzichtig moet benaderen en behandelen. Want hoe braaf ook, zelfs het rustigste dier kan geïrriteerd raken als er aan zijn haren wordt getrokken, als hij poppenkleertjes aan moet of wordt geslagen of geduwd. Bovendien ziet een hond een kruipend kind als een soortgenoot en zal je kind ook die manier behandelen.

Minder hondenbeten
Meer aandachtspunten als het gaat om kinderen en honden vind je in deze folder van het Landelijk Centrum Gezelschapsdier. Daarbij is de leeftijd van zowel het kind als de hond belangrijk. In elke levensfase, van baby tot tiener en van pup tot oude hond, zijn er specifieke zaken waar je rekening mee moet houden om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

 

 

 

 

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.