Pauze Start

Eten en drinken

In deze periode kijk je soms met heimwee terug naar de afgelopen maanden waarin je kind met veel smaak zijn bordje leeg at. Opeens is het over. Groente die hij gisteren nog lekker vond, wil hij vandaag niet meer eten en als hij iets eet doet hij daar zo lang mogelijk over. Wanhoop niet. Het hoort erbij. Rond deze leeftijd neemt de behoefte aan voedsel nu eenmaal wat af.

Soms weet je als ouder echt niet meer wat je moet doen om je kind aan het eten te krijgen. Helaas zijn hiervoor geen pasklare oplossingen te bedenken, maar wat in elk geval niet werkt is boos worden. Een positieve benadering werkt in veel gevallen het best, dat geldt ook bij eetproblemen. Leg kleine hoeveelheden op zijn bord en geef hem een compliment als hij een paar hapjes heeft gegeten. Eet zelf met smaak je bord leeg en negeer zijn getreuzel, maar praat gewoon gezellig tegen hem.

Jij bepaalt wanneer en wat je kind eet. Je kind bepaalt hoeveel hij eet. Op deze leeftijd voelt hij zelf wanneer hij genoeg heeft. Opdringen heeft geen zin, en werkt eerder negatief. Eet je kind niet of weinig? Geef dan niks anders of extra tussendoortjes. Anders heeft hij steeds geen trek tijdens 'etenstijd'.

Wil je weten wat en hoeveel je kind mag eten kijk dan eens in deze folder van het Voedingscentrum of download de handige pdf met aanbevolen hoeveelheden voor kinderen in de leeftijd van 1-8 jaar. 
 

 

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.