Pauze Start

Ontwikkeling

'Nee, nee, nee'. Je kind ontdekt dat hij het niet altijd eens is met jou als ouder en laat dat veel een vaak weten. Dat is niet altijd leuk, maar het hoort erbij. Wanneer je er niet teveel op ingaat, verloopt deze periode voor jullie allebei zonder al teveel ergernissen.Geweten
Tegelijk met de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, begint ook het geweten zich te vormen. Je kind gaat nu begrijpen waarom hij sommige dingen niet mag, ook al ben jij niet in de buurt om hem daaraan te herinneren. Maar veel ge- en verboden beklijven nog niet echt. Blijf afspraken dus dagelijks herhalen.

Praten
De woordenschat van je kind groeit met de dag. Je kunt nu al echte gesprekjes met hem voeren. Hoe meer je met je peuter praat, hierdoor leert hij niet alleen steeds meer woorden kennen, maar ze ook te gebruiken in de juiste volgorde en tijdsbepaling. Door veel te praten met je kind leert hij ook te luisteren. Ook voorlezen, plaatjes kijken en samen liedjes zingen vindt hij nog steeds erg leuk.


Tip: Je peuter doet het liefst niets anders dan de hele dag wel rennen, vliegen, klimmen en klauteren. Dat is gezond maar ook vermoeiend. Tijdens de maaltijden komt hij lekker tot rust en hij kan ook echt genieten van het luisteren naar een verhaaltje onder koffie- of theetijd.


 

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.