Pauze Start

Seksuele ontwikkeling

Bij de seksuele ontwikkeling gaat het over meer dan seks alleen. Bij een kind gaat het binnen zijn seksuele ontwikkeling vooral om het bekend en vertrouwd te worden met zijn lichaam.

Zeker zolang een kind nog niet kan praten, maar ook nog een hele tijd daarna, communiceert een kind via andere zintuigen. Voelen is daarbij heel belangrijk. Hij geniet van elke aanraking, kus en knuffel die hij krijgt.

Verkennen                                                                                                                                                                                                                            Halverwege zijn eerste levensjaar begint je kind bewust zijn lichaam te ontdekken. Hij bestudeert zijn lichaam aan alle kanten; hoe ziet het eruit, wat kan ik ermee en wat voelt fijn?

Peutermasturbatie                                                                                                                                                                                                               Tussen zijn tweede en vierde jaar is zijn eigen lichaam nog steeds enorm interessant. Je kind ontdekt dan dat het aanraken van zijn geslachtsdelen een prettig gevoel geeft en zal dit te pas en te onpas doen. Dit noemen we peutermasturbatie.

Vadertje en moedertje                                                                                                                                                                                                         Op deze leeftijd ontdekken kinderen ook het verschil tussen jongetjes en meisjes. Spelletjes als vadertje en moedertje of doktertje zijn nu heel populair. Als ouder kan je dat een ongemakkelijk gevoel geven, maar het is een hele normale ontwikkeling bij peuters waarover je je absoluut geen zorgen hoeft te maken.

Bloemetjes en bijtjes
Kinderen zijn nieuwsgierig naar alles wat anders is, daar horen zwangere- of blote mensen ook bij. Door niet geheimzinnig te doen over seksualiteit en vragen op dit gebied in begrijpelijke taal te beantwoorden, verloopt de seksuele ontwikkeling op een hele natuurlijke wijze en is het officiële gesprek over ‘de bloemetjes en de bijtjes’ op latere leeftijd niet meer nodig.

Voor meer informatie over seksuele ontwikkeling en opvoeding kun je terecht op het consultatiebureau. Ook de folder 'Seksuele opvoeding van kinderen 0-6 jaar' van Rutgers biedt veel informatie, je kunt deze hier downloaden.

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.