Pauze Start

Zindelijk worden

Ergens tussen zijn tweede en derde jaar krijgt je kind in de gaten wat plassen en poepen is. Op het moment dat hij het voelt aankomen is de tijd rijp om met zindelijkheidstraining te starten.

Hoe werkt dat?
Vraag hem om aan te geven wanneer hij moet plassen en leg hem uit dat hij dat dan in een po mag doen. Wat ook goed werkt is het samen met hem uitzoeken van een mooie zwembroek of onderbroek die hij aan mag als hij niet meer in zijn luier plast.

Ongelukjes
Het is handig om een flinke stapel onderbroeken aan te schaffen, want in het begin kunnen er best nog weleens wat ongelukjes gebeuren omdat hij tijdens het spelen het plassignaal te laat opmerkt. Dat is voor hem net zo vervelend als voor jou. Maar wanneer je er niet teveel drukte over maakt, is dat het snelst over.

Poepen
Voor veel kinderen is het een beetje griezelig om te poepen op een potje of op de wc. Maar als ze zover zijn dat ze om een luier vragen als ze hun ontlasting kwijt moeten, dan is het tijd om ze toch echt te laten wennen aan de wc. Na een paar keer gaat het dan vanzelf.

Peuterdiarree
Er zijn peuters die last hebben van peuterdiarree. Behalve een aantal malen per dag een dunne ontlasting, voelen ze zich prima en blijven ze goed groeien. De oorzaak van deze vorm van diarree kan liggen in de voeding. Op het consultatiebureau kunnen ze je hierover meer vertellen.

De nachtelijke zindelijkheid komt vaak wat later omdat het signaal dat hij krijgt nu nog niet sterk genoeg is om te voelen tijdens zijn slaap.

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.