Pauze Start

Ontwikkeling moeder

Een zwangerschap zet je hormoonhuishouding totaal op de kop. Daarom kun je in de eerste paar maanden van je zwangerschap erg moe zijn. Ook kun je last hebben van misselijkheid en vaker moeten plassen. De wisselende hormonen zorgen er niet alleen voor dat je moe bent, maar kunnen ook van invloed zijn op je stemming. Kortom, je voelt je niet iedere dag stralend, maar dat hoeft ook niet.

Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap beginnen je borsten en buik langzaam te groeien. Een zwangerschap vergt veel van je lichaam. Het is verstandig om tijdens je zwangerschap extra gezond te eten zodat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt voor jezelf en de baby. Bijvoorbeeld calcium is belangrijk voor de groei van zowel jouw botten en tanden als die van je baby. Wanneer je voldoende gepasteuriseerde zuivelproducten gebruikt zoals melk, kaas, yoghurt en/of veel rauwe groenten en fruit eet, krijg je al veel calcium binnen. Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van verstopping. Dit voorkom je door veel water te drinken en volkoren brood met zemelen te eten. Mocht je toch last krijgen, neem dan iedere ochtend vier in water gewelde pruimen.

Voedingsadvies
Het Voedingscentrum heeft een handige folder uitgebracht met voedingstips voor als je zwanger bent. 

Seks
Het is absoluut niet schadelijk om seks te hebben tijdens je zwangerschap zolang je er beiden van kunt genieten. De behoefte aan seks kan wel anders zijn dan eerst, bijvoorbeeld vanwege stemmingswisselingen of vermoeidheid. Het helpt vaak om dit open met je partner te bespreken.  

 

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.