Pauze Start

Ontwikkeling moeder

maand 4
Na de eerste drie maanden verdwijnen de moeheid en de misselijkheid en krijg je een stuk meer energie. Hoewel je buik al wel is gegroeid,  ben je nu nog aardig beweeglijk. Daarom is dit een mooie periode om te beginnen met je babykamer. Als je van plan bent om je aan te sluiten bij een groepje zwangerschapsgym, dan is het verstandig om je daarvoor nu alvast op te geven, want deze lessen kunnen al vroeg zijn volgeboekt. Als je van plan bent om na je bevalling door te werken, dan is het verstandig om je rond deze periode aan te melden bij de kinderopvang of oppasoudercentrale. Icare JGZ biedt tal van cursussen op het gebied van zwangerschap en opvoeding. 
 
Maand 5
Zo rond de vijfde maand kunnen je borsten beginnen te lekken. De geelachtige vloeistof die je verliest wordt ook wel colostrum genoemd. Het lekken is een voorbereiding op het geven van borstvoeding. In de vijfde maand begin je ook het bewegen van je baby te voelen.

Maand 6
In de zesde maand kan je gewicht explosief stijgen. Je komt gemiddeld 2 tot 4 kilo aan. Ook kunnen je voeten beginnen op te zwellen. Dit kan je enigszins tegengaan door zoveel mogelijk met je benen omhoog te zitten en een kussen onder het voeteneinde van je matras te leggen. Ook als je hakken gewend bent, loop je nu het lekkerst op een paar platte comfortabele schoenen.

Voedingsadvies
Het Voedingscentrum heeft een handige folder uitgebracht met voedingstips voor als je zwanger bent.

 

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.