Pauze Start

Ontwikkeling baby

Maand 7
Vanaf de zevende maand (week 28 t/m 31) is de foetus levensvatbaar. Dat betekent dat hij in leven gehouden kan worden als hij in deze periode ter wereld zou komen.  In deze periode ontwikkelt hij ook een dag- en nachtritme en draait het zich om zodat het met het hoofd naar beneden ligt. De foetus is inmiddels een baby geworden van zo’n 40 cm lengte, met een gewicht tussen de 1000 en 1600 gram.

Maand 8
In de achtste maand (week 32 t/m 35) verandert de huid van de baby, zodat het zich straks ook buiten de baarmoeder warm kan houden. In week 35 bereikt de baarmoeder het hoogste punt. Vanaf dat moment zal deze langzaam indalen. In de achtste maand maken ook de hersenen een groeispurt en wanneer je baby zich beweegt, kun je dit steeds beter voelen. Op de longen na zijn alle lichaamsorganen nu ontwikkeld.

Maand 9
In de negende maand (week 36 t/m 40) worden ook de longen rijp en begint de indaling richting het geboortekanaal. De baby is nu zo groot, dat hij zich minder gemakkelijk kan bewegen. De meeste baby’s worden in de veertigste week geboren. Ze zijn gemiddeld dan zo’n 50 cm lang, maar het gewicht kan enorm variëren. Sommige baby’s wegen krap vijf pond terwijl andere bijna 5 kilo zijn. Komt de bevalling niet spontaan op gang, dan wordt deze in week 42 kunstmatig opgewekt.

 

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.