Pauze Start

Bevalling en kraamtijd

En dan is het eindelijk zover… de bevalling gaat beginnen.

Misschien heb je al wat weeën gehad, maar het kan ook zijn dat ze nu pas beginnen. De weeën worden veroorzaakt door het samentrekken van je baarmoeder. Ze zullen gedurende de bevalling steeds heviger worden en ervoor zorgen dat de baarmoedermond steeds wijder wordt. Bij een ontsluiting van 10 cm is de baarmoeder wijd genoeg om de baby erdoor te laten. Wanneer het zover is, zullen de weeën elkaar opvolgen met tussenpozen van 40 tot 60 seconden. Ze zullen zo hevig zijn, dat je niet anders kunt dan meepersen.

Het is een hele prestatie en hard werken om een kind te baren. En omdat je niet weet wat je precies te wachten staat, <zeker niet als het je eerste bevalling is>, kan het flink spannend zijn. Vertrouw op je lichaam en op de goede begeleiding die er in ons land beschikbaar is om je waar nodig te helpen om je kindje(s) gezond en wel op de wereld te zetten. Laat je niet bang maken door enge bevallingsverhalen want elke bevalling is anders. De ene vrouw ervaart de bevalling heel anders dan de andere en dat kan met verschillende dingen te maken hebben. Hoe je jezelf op de bevalling hebt voorbereid, hoe je gesteund wordt, hoe je jezelf kunt ontspannen en overgeven aan je lichaam en hoe fit en gezond je lichaam is, zal <ongeacht de intensheid van de weeën> een bijdrage leveren in het kunnen omgaan met pijnlijke weeën.

Kraamtijd
Na je bevalling sta je er niet alleen voor. Gedurende de eerste acht tot tien dagen heb je recht op kraamzorg. De kraamverzorgster is er voor jou en je baby en zorgt ervoor dat jij alle rust krijgt om te herstellen van de bevalling en te genieten van je kraamtijd.

In de dagen na de bevalling verlies je veel bloed en kun je last hebben van buikpijn. Dit wordt veroorzaakt door je baarmoeder die aan het krimpen is. Het geven van borstvoeding kan dit proces versnellen.

Als lid van Espria Ledenvereniging (lidmaatschap kost € 22,50 euro per jaar) kun je profiteren van mooie kortingen en gratis advies, bijvoorbeeld gratis lactatiekundige consulten (advies bij borstvoeding en kolven) en huur van borstkolf. .

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.