Doorgaan naar inhoud
Zoeken
Waar ben je naar op zoek?
Bekijk onze veelgestelde vragen.
Menu
Artikel gepubliceerd op 21 januari 2025
Vaccineren Kindje

Vaccineren: onze zorg, jouw keuze

Icare JGZ heeft als taak om in de gemeenten van haar werkgebied het Rijksvaccinatie Programma (RVP) uit te voeren. De vaccinatiegraad is landelijk een grote zorg en ook in het werkgebied van Icare JGZ is dat niet anders. Daarom nemen wij extra maatregelen om de vaccinatiegraad waar mogelijk te verhogen, zonder de eigen verantwoordelijkheid van ouders hierin te passeren.

De meeste ouders kiezen ervoor hun kind te laten vaccineren

Toch zijn er ook enkele ouders die afzien van vaccinaties. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Angst voor bijwerkingen en/of mogelijke pijn van de prik (prikangst);
  • Desinformatie op het internet en/of binnen het netwerk van ouders;
  • Onvoldoende bereik van overheidsinformatie bij de doelgroep;
  • Een vergoot wantrouwen jegens de overheid;
  • Religieuze overwegingen;
  • Onvoldoende kennis van de ziekten en/of de gevolgen ervan.

Bovenstaande vraagt daarom om een gedifferentieerde aanpak door onze professionals, met als doel ouders optimaal te voorzien van informatie over vaccinaties. Wanneer ouders vragen of twijfels hebben, sluit Icare JGZ in haar aanpak hierop aan. Hierdoor voelen ouders zich ondersteund en voldoende geïnformeerd bij hun afweging om wel of niet te vaccineren. 

Deze acties kunnen ouders verwachten

Bij de intake en bij het 4 weken bezoek wordt het RVP met ouders besproken. Ouders worden actief uitgenodigd wanneer zij reguliere afspraken, waarin ook vaccinaties gepland staan, afzeggen. Op alle locaties zijn meerdere keren per maand inloopspreekuren waar (gemiste) vaccinaties gehaald kunnen worden. Hiervoor hoeft geen afspraak gemaakt te worden.

Ook is er aandacht voor prikangst en zorgen over bijwerkingen. Ouders kunnen laagdrempelig via het jeugddossier en tijdens het inloopspreekuur hun vragen, angst en twijfels bespreekbaar maken. Wanneer er veel vragen zijn dan wordt een vaccinatieconsult aangeboden. De jeugdarts of verpleegkundig specialist bespreken de twijfels en informeren de ouder(s) objectief over de voor- en nadelen. Er wordt ook ingegaan op wat ouders en Icare JGZ kunnen doen om eventuele pijn bij het zetten van de vaccinaties te beperken cq te voorkomen.

Bij het laatste consult (voor overdracht naar de GGD), wordt de vaccinatiestatus van het kind gecheckt en waar nodig/waar men wil up-to-date gebracht. 

De Icare JGZ professionals volgen regelmatig inhoudelijke e-learning over het RVP en worden bovendien extra geschoold om het open gesprek te voeren over al dan niet vaccineren.
Ook via de Icare JGZ website en sociale media voor ouders (Instagram en Facebook) wordt objectieve en laagdrempelige informatie gedeeld.

Nieuw in het RVP sinds 2024 zijn het rotavirusvaccin en de griepprik

Vanaf begin 2024 is het rotavirusvaccin succesvol in de uitvoering van het RVP door Icare JGZ opgenomen. Daarnaast is het voor zwangere vrouwen vanaf 2024 mogelijk om, naast de kinkhoestvaccinatie, ook een griepvaccinatie te halen bij het consultatiebureau. Dit kan jaarlijks in de periode van 15 oktober tot 1 maart. Op de consultatiebureaus worden ouders hier actief over geïnformeerd via posters. Door het scannen van de QR-code worden zij verwezen naar informatie op de website.

Vragen over vaccineren?

Een voldoende hoge vaccinatiegraad is belangrijk voor de individuele bescherming, maar ook vanwege het bestaan én behoud van groepsimmuniteit. Hierdoor zijn ook (nog) niet gevaccineerde individuen beschermd en kunnen epidemieën voorkomen worden.

Voor vragen kun je terecht bij het consultatiebureau of bij een van de RVP functionarissen van Icare JGZ door een mail te sturen naar infojgz@icare.nl of te bellen met het secretariaat via nummer 088 383 31 01.