Pauze Start

Houdingen bij het geven van borstvoeding

Blog Alita van Keulen, lactatiekundige Icare JGZ

Welke houding is nu het beste wanneer je borstvoeding geeft? Eigenlijk is er geen beste of juiste houding te benoemen. Het gaat erom welke houding het best en prettigst bij jullie past. Voor alle voedingshoudingen geldt wel, moeder en baby zijn ontspannen, de baby kan goed bij de borst en er is zoveel mogelijk lichaamscontact tussen beiden.

Het kan handig zijn om de borst met een hand te ondersteunen of om kussens te gebruiken. Ben je net bevallen? Dan vind je misschien de Madonna houding of Rugby houding het prettigst. Voor de nachtvoedingen zijn vaak de zijligging of achteroverleunend voeden fijne houdingingen. Je hoeft niet alle houdingen te leren. Als je in een bepaalde houding het prettigst voedt, is dat prima.

Hieronder zal ik er een aantal toelichten.

Afbeeldingsresultaat voor beste houding borstvoedingAfbeeldingsresultaat voor beste houding borstvoedingAfbeeldingsresultaat voor beste houding borstvoeding

Afbeeldingsresultaat voor beste houding borstvoedingAfbeeldingsresultaat voor beste houding borstvoeding     Afbeeldingsresultaat voor beste houding borstvoeding
Bron: Decue Wu

Linksboven: De doorgeschoven madonnahouding. Bij deze houding kan je je kindje makkelijk aanleggen omdat je meer bewegingsruimte hebt. Ligt je kindje goed aan dan kan je overgaan in de madonnahouding, als je dat prettig vind.
Boven midden: De baker of rugbyhouding. De baby ligt of zit half rechtop met het lichaam langs moeders zij naar achteren. Vooral handig wanneer de baby nog klein is.
Rechtsboven: Achteroverleunend borstvoeding geven, het stimuleert de aangeboren voedingsreflexen en –instincten van moeder en kind optimaal. Ook fijn om in de nacht te gebruiken omdat je ontspannen kunt liggen.

Linksonder: Liggend voeden. Moeder en baby liggen op hun zij op bed, buik aan buik. Hoofd van moeder wordt door een kussen ondersteund.
Onder midden: Madonna-of wiegehouding. De moeder zit met haar baby op haar arm, buik aan buik. De beentjes van de baby wijzen in de richting van de andere borst of liggen schuin over moeders buik.
Rechtsonder: Rechtop voeden. Baby zit rechtop op schoot. Krijgt de baby de linkerborst, hou je de baby met de linkerarm vast. Met de rechterarm ondersteun je je borst.

Meerlingen
Een meerlingen moeder kan twee baby’s tegelijk aan de borst laten drinken. Sommige moeders vinden het echter prettiger de baby’s na elkaar te voeden. Als de moeder beide baby’s tegelijk wil voeden, kan zij experimenteren met combinaties van voedingshoudingen. Je kunt ze bijvoorbeeld samen in de Madonnahouding aanleggen of beide via de rugbyhouding. Net wat het prettigst is.

  Afbeeldingsresultaat voor beste houding borstvoeding
Bron: Decue Wu

Nog een paar tips om te zien of een baby goed aan de borst drinkt.

  • De baby heeft een grote hap borst in de mond.
  • Het tongetje van de baby komt op of over het onderkaakje
  • De lipjes krullen naar buiten
  • De baby hoeft zijn hoofdje niet te draaien om bij de borst te kunnen
  • Het neusje is vrij of bijna vrij
  • Het kinnetje raakt de borst
  • De moeder voelt geen pijn (tepels kunnen de eerste dagen aan het begin van voeding wat gevoelig zijn)
  • De baby drinkt zichtbaar en hoorbaar.

Heb je vragen of twijfels over het goed aanleggen van je kindje, neem dan contact op met de lactatiekundigen van Icare JGZ.

 

Bron: LLL en Decue Wu

 

Geplaatst op: 8-3-2018

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.