Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige Icare Jeugdgezondheidszorg.
Soms komt het voor: ineens weigert je kind de borst. Voor zowel jou als je kind kan dit zeer stressvol zijn. Hoe kun je je kind troosten wanneer het de borst weigert en hoe krijgt het dan voeding binnen? Bovendien kun je je als moeder afgewezen voelen door je eigen kind. Misschien denk je zelfs wel dat dit het einde betekent van de borstvoedingsperiode. Maar dat hoeft niet zo te zijn. De meeste kinderen stoppen niet uit zichzelf in het eerste jaar. Het is namelijk voor het grootste deel afhankelijk van de moedermelk.Wanneer je de oorzaak kunt achterhalen, kun je – als je dat wilt - gewoon doorgaan met het geven van de borst.
Wat kunnen oorzaken zijn?
Een beetje afhankelijk van hoe oud je kind is kan het borstweigeren komen door:
- Pijn bij de baby, denk dan bijvoorbeeld aan spruw, oorpijn, doorkomende tanden. Of een afwijking in het mondgebied door bijvoorbeeld een te kort tongriempje. Is of wordt je kind misschien ziek?
- Manier van aanleggen, denk dan aan te hardhandig aanleggen, te veel druk op het achterhoofd bij het aanleggen, te veel aanraking in het gezicht van het kind
- Te gestuwde borsten waardoor het kind onvoldoende grip krijgt op de borst wat frustrerend is. Soms een vlakke of ingetrokken tepel.
- Fles of fopspeen gebruikt en niet meer weten hoe te drinken aan de borst of een negatieve ervaring in de mond gehad.
- Te snelle toeschietreflex waardoor het kind schrikt van de melkstroom of juist te langzame melkstroom.
- Het kind is ergens van geschrokken.
Denk ook aan hormonale veranderingen bijvoorbeeld tijdens menstruatie of door gebruik van de anticonceptiepil. De melkproductie kan dan (tijdelijk) verminderd zijn. Soms kan de oorzaak zelfs zitten in dat de moeder plots anders ruikt bijvoorbeeld door een ander wasmiddel of parfum.
Wat te doen?
Soms is het niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is, maar een aantal dingen is hoe dan ook van belang.
- Zorg voor een zo intiem mogelijk samen zijn, dus veel huid-op- huid contact, zorg dat je zo ontspannen mogelijk samen kunt zijn.
- Voed eventueel wandelend of wiegend, dat kan ook in een draagdoek. Zing een rustgevend liedje erbij. Voed in een prikkelarme omgeving bijvoorbeeld op de slaapkamer met de gordijnen dicht.
- Samen onder de douche of in bad stimuleert de reflexen bij je kind ook.
- Probeer een andere houding. Bij een sterke toeschietreflex kan een meer verticale houding of meer tegen de zwaartekracht in laten drinken helpen. En bij juist langzame melkstroom kan compressie of wisselen van de borst goed helpen.
- Vermoed je dat je kindje pijn heeft dan kun je je baby door de huis- of cbarts laten onderzoeken.
Afhankelijk van de leeftijd probeer je de oorzaak te achterhalen en deze aan te passen.
Het is wel van belang dat de melkproductie op peil blijft wanneer het weigeren langere tijd aanhoudt. Je zult dan moeten gaan kolven en deze melk op een andere manier geven, ter overbrugging tot je baby weer aan de borst drinkt.
Zijn er vragen of heb je ondersteuning nodig, schakel dan een lactatiekundige in voor verdere begeleiding. Icare JGZ heeft een team lactatiekundigen waar je met al je vragen terecht kunt, kijk hier voor meer informatie.