Pauze Start

Eenoudergezin

Huisje, boompje, beestje is voor de meeste mensen het ideaalbeeld. Een gezellig gezinnetje met een vader, moeder en meerdere kinderen. Maar soms kiezen mensen er ook bewust voor om het alleen te doen, of komt iemand er door een scheiding of door overlijden van de partner plotseling alleen voor te staan. Dan komt er veel op je af.

Er wordt vaak gezegd dat het opgroeien met één ouder nadelig is voor de emotionele ontwikkeling van een kind, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het opgroeien bij twee partners die veel ruzie hebben of een tekort aan liefde en aandacht is vele malen schadelijker. Oftewel, een kind kan beter opgroeien in een harmonieus eenoudergezin dan in een traditioneel gezin waarin de ouders geen goede relatie hebben. Neemt niet weg dat een scheiding een grote impact op een kind kan hebben. Meer weten over hoe kinderen een scheiding beleven en hoe je je kind kunt begeleiden? Kijk dan hier.

Een lastige bijwerking van het opvoeden is oververmoeidheid. Zeker in een eenoudergezin ligt dit gevaar op de loer omdat er niemand in huis is waaraan je af en toe even de zorg kunt overdragen. Bij lastige opvoedkundige zaken kun je voor vragen altijd terecht bij de jeugdverpleegkundige. Ze denkt graag met je mee.

Tip:
- zoek een goede oppas en neem in elk geval één dagdeel per week ‘vrij’ om even bij te tanken.
 

 

 

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.